SylabUZ

Generate PDF for this page

Basics of hotel services - course description

General information
Course name Basics of hotel services
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-PUH
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Agnieszka Gandecka
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu usług hotelarskich, gastronomicznych i rekreacyjnych, a także nabycie umiejętności łączenia wiedzy teoretycznej z praktyką w zakresie organizacji i realizacji usług hotelarskich. Student pozyska również wiedzę na temat funkcjonowania hotelu, kategoryzacji bazy hotelowej, obsługi gości, działalności usługowej i handlowej hotelu, trendów w zarządzaniu hotelem i pozostałą bazą noclegową.

Prerequisites

brak

Scope

1. Historia hotelarstwa w Polsce i na świecie. Podstawowe pojęcia teoretyczne związane z hotelarstwem. Organizacje hotelarskie w Polsce i na świecie. Nowe trendy w prowadzeniu branży hotelarskiej.

2. Wzajemne relacje między turystyką, hotelarstwem a gastronomią. Usługi hotelarskie (podział na podstawowe, dodatkowe, uzupełniające, fakultatywne, płatne i niepłatne)

3. Rynek usług hotelarskich. Rodzaje przedsiębiorstw hotelarskich. Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich. Łańcuchy, systemy i sieci hotelowe

4. Części składowe współczesnego hotelu. Personel hotelowy

5. Prowadzenie działalności gastronomicznej w hotelarstwie.Specyfika gastronomii hotelowej. Pracownicy gastronomii. Usługi żywieniowe w obiektach hotelowych

6. Standardy obsługi w hotelu. Obsługa osób niepełnosprawnych. Obsługa konferencji.

7. Pion rekreacyjny, zdrowotny i wellness w działalności obiektu hotelarskiego. Usługi żywieniowe – dodatkowe i specjalne w obiektach hotelarskich.

8. Metody oceny jakości usług hotelarskich.

Teaching methods

wykłady problemowe, prezentacje, metoda przypadków, dyskusja

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

zaliczenie z oceną na podstawie kolokwium z treści wykładów

Recommended reading

1. Alejziak W., T. Marciniec, Międzynarodowe organizacje turystyczne, Wydawnictwo F.H-U Albis, Kraków 2003.

2. Drogoń W., B, Granecka-Wrzosek, Podstawy hotelarstwa i usługi dodatkowe. Podręcznik, WSiP 2018.

3. Knowles T.: Zarządzanie hotelarstwem i gastronomią, PWE, Warszawa 2001.

4. Milewska M., B. Włodarczyk, Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości, Wyd. PWE, Warszawa 2015.

5. Nawrocka E., Oparka S., Hotel w XXI w. Zarządzanie w warunkach globalizacji, WSZ, Wrocław 2007

6. Panasiuk A., D. Szostak, Hotelarstwo. Usługi-ekspolatacja-zarządzanie, Wyd. PWN, Warszawa 2009.

7. Witkowski Cz: Hotelarstwo, Cz. I. Podstawy hotelarstwa, Wyższa Szkoła Ekonomiczna, Warszawa 2002,

8. Wszędybył E., S. Borkowski, Jakość i efektywność usług hotelarskich, Wyd. Nauk PWN, Warszawa 2007.

Further reading

1. Błądek Z.: Hotelarstwo – programowanie, projektowanie, wyposażenie, Palladium, Poznań 2001

2. Błądek Z., T. Tulibacki, Dzieje krajowego hotelarstwa – od zajazd do współczesności, Wydawnictwo Albus, Poznań 2003.

3. Sala J.,  Formy współczesnego hotelarstwa, Wyd. Nauk UE Kraków, Kraków 2008.

4. Turkowski M., Marketing usług hotelarskich, Wyd.  PWE, Warszawa 2003.

Notes


Modified by dr Agnieszka Gandecka (last modification: 06-04-2020 12:58)