SylabUZ
Course name | Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-ŻWCHWS |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2020/2021 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 5 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Exam |
Class | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Cele kształcenia: Zapoznanie się z dietami i zasadami żywienia osób starszych w dolegliwościach i chorobach związanych
z tym wiekiem. Zapoznanie z praktycznymi zasadami układania diet, wykorzystaniem diet przemysłowych oraz metod żywienia dostosowanych do dolegliwości osób starszych
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
Wykłady:
1. Omówienie zmian fizjologicznych w organizmach osób starszych
2. Interakcje składników pokarmowych z lekami
3. Zalecenia dietetyczne w leczeniu wybranych chorób zwyrodnieniowych
3. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach neurodegeneracyjnych
4. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach nerek
5. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach przewodu pokarmowego
6. Dieta zalecana w leczeniu cukrzycy i chorób związanych z jej powikłaniami
7. Dieta zalecana w leczeniu wybranych chorób układu krwionośnego (serce)
8. Dieta zalecana w leczeniu wybranych chorób układu krwionośnego (naczynia krwionośne)
9. Diety i posiłki gotowe w profilaktyce niedożywienia - zastosowanie żywienia do i pozajelitowego w wybranych chorobach geriatrycznych*
Ćwiczenia:
1. Ćwiczenia organizacyjne - zapoznanie się z programem ćwiczeń. Zastosowanie programów komputerowych w ramach ćwiczeń.
2-6. Opracowanie diet opartych na zasadach racjonalnego żywienia. Zaplanowanie jadłospisów i przygotowanie przykładowych potraw w wybranych jednostkach chorobowych.
7. Wykorzystanie diet przemysłowych w leczeniu niedożywienia osób starszych.
8. Podsumowanie ćwiczeń – dyskusja wybranych zagadnień; Zaliczenie ćwiczeń.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Egzamin (warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń) – ocenę pozytywną uzyskuje się po opanowaniu wiedzy na poziomie 60% (punkty na egzaminie)
Wybrana literatura prezentowana przez prowadzącego
* W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu:1. Żywienia dojelitowego - zastosowanie diet przemysłowych w niedożywieniu u osób starszych 2. Żywienia pozajelitowego u osób starszych 3. Opieki metabolicznej nad pacjentem geriatrycznym nabytych podczas studiów podyplomowych Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna na Uniwersytecie Jagielońskim w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.
Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 16-04-2020 18:04)