SylabUZ

Generate PDF for this page

Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego - course description

General information
Course name Żywienie w wybranych chorobach wieku starszego
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-ŻWCHWS
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 5
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Bogna Latacz
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 30 2 18 1,2 Exam
Class 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Cele kształcenia: Zapoznanie się z dietami i zasadami żywienia osób starszych w dolegliwościach i chorobach związanych
z tym wiekiem. Zapoznanie  z praktycznymi zasadami układania  diet, wykorzystaniem diet przemysłowych  oraz metod żywienia dostosowanych do dolegliwości osób starszych

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.

 

Scope

Wykłady:

1. Omówienie zmian fizjologicznych w organizmach osób starszych

2. Interakcje składników pokarmowych z lekami

3. Zalecenia dietetyczne w leczeniu wybranych chorób zwyrodnieniowych

3. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach  neurodegeneracyjnych

4. Zalecenia dietetyczne w  wybranych chorobach nerek

5. Zalecenia dietetyczne w wybranych chorobach przewodu pokarmowego

6. Dieta zalecana w leczeniu cukrzycy  i chorób związanych z jej powikłaniami

7. Dieta zalecana w leczeniu  wybranych chorób układu krwionośnego (serce)

8. Dieta zalecana w leczeniu  wybranych chorób układu krwionośnego (naczynia krwionośne)

9. Diety i posiłki gotowe w profilaktyce niedożywienia - zastosowanie żywienia do i pozajelitowego w wybranych chorobach geriatrycznych*

 

Ćwiczenia:

1. Ćwiczenia organizacyjne -  zapoznanie się z programem ćwiczeń. Zastosowanie programów komputerowych w ramach ćwiczeń.

2-6. Opracowanie diet opartych na zasadach racjonalnego żywienia. Zaplanowanie jadłospisów i przygotowanie przykładowych potraw w wybranych jednostkach chorobowych.

7. Wykorzystanie diet przemysłowych w leczeniu niedożywienia osób starszych.

8. Podsumowanie ćwiczeń – dyskusja wybranych zagadnień; Zaliczenie ćwiczeń.

Teaching methods

  • Metody podające:
    • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik informacyjnych
    • wykłady problemowe
  • Metody poszukujące:
    • ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne) i praktyczne wykonanie potraw oraz wykorzystanie  posiłków w ramach diet przemysłowych

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Egzamin (warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie ćwiczeń) – ocenę pozytywną uzyskuje się po opanowaniu wiedzy na poziomie 60% (punkty na egzaminie)

Recommended reading

  1. Dietetyka, J. Hasik PZWL 1999
  2. Żywienie osób w wieku starszym. Jarosz M. Wyd. lekarskie PZWl, Warszawa 2008.
  3. Zapobieganie chorobom mózgu i chorobom neurodegeneracyjnym, w tym chorobie Alzheimera. Opala G., Gryglewicz D. Zdrowe starzenie się: Biała Księga, Wyd. Naukowe SCHOLAR, Warszawa 2013, 60–64.
  4. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?: poradnik żywieniowy. Jarosz M.. Wyd. Borgis 2016
  5. Jarosz M. (Redakcja): Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ Warszawa 2017.
  6. Dietetyka. żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2018
  7. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, pod red. J. Gawęckiego PWN 2012
  8. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, J.Gawęcki, T. Mossor - Pietraszewska PWN 2006
  9. Normy żywienia człowieka Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Bułhak-Jachymczyk B., Jarosz M. 2008, PZWL, Warszawa.
  10. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. L. Chevallier, red. D. Gajewska, 2010. Elsevier Urban & Partner, Wrocław.

Further reading

Wybrana literatura prezentowana przez prowadzącego

Notes

* W sylabusie wprowadzono treści dotyczące zagadnień z zakresu:1. Żywienia dojelitowego - zastosowanie diet przemysłowych w niedożywieniu u  osób starszych  2. Żywienia pozajelitowego u osób starszych 3. Opieki metabolicznej nad pacjentem geriatrycznym   nabytych podczas studiów podyplomowych Żywienie kliniczne i opieka metaboliczna na Uniwersytecie Jagielońskim w ramach projektu "Zintegrowany program kształcenia na Uniwersytecie Zielonogórskim" współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach osi priorytetowej:III. Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 16-04-2020 18:04)