Zapoznanie studenta z zasadami organizacji żywienia dzieci i młodzieży w placówkach edukacyjnych.
Prerequisites
Podstawowa znajomość chemii, biochemii i zasad prawidłowego żywienia.
Scope
Podstawowe wymagania krajowych i unijnych przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży szkolnej
Zadania opiekuńcze placówek oświatowych, warunki korzystania ze stołówki szkolnej
Omówienie metod ustalania opłat za posiłek wydany uczniowi szkoły
Charakterystyka podstawowych zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.
Zasady dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz zasady systemu HACCP przy przyrządzaniu potraw w żywieniu zbiorowym
Etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży.
Przedstawienie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
Oświadczenia żywieniowe dotyczące zawartości różnych dodatków, które podlegają ograniczeniom w środkach spożywczych i warunki ich stosowania
Charakterystyka metod zwiększenia atrakcyjności posiłków dla dzieci
Poszukiwanie metod szerzenia wiedzy o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży
Teaching methods
Wykład
Metody podające:
wykłady informacyjne
wykłady problemowe
Ćwiczenia
Metody poszukujące:
ćwiczenia praktyczne
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Wykład
Obecność na zajęciach
Aktywność i inicjatywa na zajęciach
Przygotowanie pisemnej pracy końcowej
Ćwiczenia
Obecność na zajęciach
Aktywność i inicjatywa na zajęciach
Prezentacja wyników z części praktycznej - sprawozdania
Opanowanie podstawowych umiejętności praktycznych (laboratorium)
Zaliczenie przedmiotu ocena końcowa
Średnia arytmetyczna oceny z wykładów i oceny z ćwiczeń.
Recommended reading
Akty prawne dotyczące prawa żywnościowego
Woś Halina, Staszewska-Kwak Anna, Żywienie dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2013
pod red. prof. Hanny Szajewskiej, Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, MP, Kraków 2017
Wójcik- Machejek Jolanta, Jadłospisy dla dzieci w wieku szkolnym, Medialex, Rybnik, 2019
Further reading
„Przegląd zmian w przepisach prawa żywnościowego styczeń 2019”, Merieux Nutri Sciences, 2019
Eugster Gabi, Żywienie dzieci, Urban & Partner, Wrocław, 2018
Kupc Sandra, Receptury i jadłospisy dla dzieci przedszkolnych, Medialex, Rybnik, 2015
Notes
Modified by dr inż. Bogna Latacz (last modification: 17-04-2020 15:23)