SylabUZ

Generate PDF for this page

Technologia winiarstwa - course description

General information
Course name Technologia winiarstwa
Course ID 01.0-WZS-EnP-tw-pod-N19
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Podyplomowe studia enologia
Education profile academic
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Sylwia Bonin
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 20
(including as e-learning)
1,33
(including as e-learning)
Exam

Aim of the course

Poznanie rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w winiarstwie; Poznanie sposobów wytwarzanie wyrobów winiarskich.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki min. na poziomie szkoły średniej.

Scope

  • Podstawy prawne klasyfikacji wyrobów winiarskich i ich produkcji
  • Charakterystyka mikroorganizmów pozytywnych i negatywnych w procesie produkcji win
  • Surowce wykorzystywane w winiarstwie
  • Technologia produkcji moszczów i nastawów winiarskich (w tym obliczanie składu nastawów)
  • Produkcja win białych, czerwonych i różowych
  • Procesy zachodzące podczas fermentacji, leżakowania i przechowywania win
  • Rozlew i stabilizacja win
  • Zmętnienia i sposoby klarowania win
  • Produkcja wina musujących, wzmacnianych, aromatyzowanych, cydrów, miodów pitnych
  • Klasyfikacja win

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie w formie egzaminu na podstawie pisemnego testu. 

Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik egzaminu pisemnego).

Recommended reading

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOTSp. z o.o. W-wa 1998.
  • Margalit Y., Technologia produkcji wina, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2014
  • Bonin S., Wzorek W.,2005, Wybrane zagadnienia z technologii winiarstwa, Wydawnictwo SGGW, Warszawa
  • Vogel W.: Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
  • Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006

-    Obowiązujące akty prawne Polski i UE, strony: www.sejm.gov.pl i https://eur-lex.europa.eu/homepage.html

Further reading

- Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009

- Ribéreau-Gayon P., Dubourdien D., Doneche B., Lonvaud A., Handbook of enology, Jhon Wiley&Sons, Ltd, 2006

-Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2020 20:00)