SylabUZ

Generate PDF for this page

Analiza instrumentalna i sensoryczna wina - course description

General information
Course name Analiza instrumentalna i sensoryczna wina
Course ID 01.0-WZS-EnP-ais-pod-N19
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Podyplomowe studia enologia
Education profile academic
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Justyna Korycka - Korwek
  • mgr inż. Bartosz Kucuń
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 0
(including as e-learning)
0
(including as e-learning)
Credit with grade
Laboratory - - 15
(including as e-learning)
1
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Nabycie podstawowej wiedzy o rodzajach metod instrumentalnych i sensorycznych stosowanych w analizie żywności. Nabycie umiejętności praktycznego posługiwania się technikami laboratoryjnymi i aparaturą niezbędną do oznaczania jakościowego i ilościowego składników wina oraz jakości wina. prawidłowo analizuje i interpretuje uzyskane wyniki pomiarów. Nabycie umiejętności prawidłowego analizowania i interpretacji uzyskanych wyników pomiarów.

Prerequisites

Wiedza z zakresu analizy instrumentalnej wina z semestru 1.

Scope

Laboratoria:

  • Nowoczesne techniki analizy instrumentalnej moszczu i win
  • Analiza instrumentalna  - standardy międzynarodowe
  • Opracowanie wyników analiz
  • Analiza sensoryczna win w praktyce

 

Teaching methods

 - zajęcia praktyczne

- zajęcia laboratoryjne

- dyskusja

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • zaliczenie z oceną na podstawie średniej z ocen cząstkowych zdobytych podczas zajęć.

Recommended reading

  • Klepacka M.(red.), Analiza żywności. Fundacja -Rozwój SGGW, Warszawa 2002
  • Wierciński J., Przewodnik do ćwiczeń z instrumentalnej analizy chemicznych składników żywności. WAR, Lublin 1999
  • Małecka M. (red.), Wybrane metody analizy żywności. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2003
  • Casamayor P., Wino. Degustacja. Hachette, Warszawa 2009
  • Ewing Mulligan M., McCarthy E., Style i smaki win. Amber, Warszawa 2007
  • Amerine M.A., Ought S.C., Wine must analysis. A Wiley Intersci. Publ. New York 1974
  • Aktualne normy i Rozporządzenia Komisji Europejskiej (UE)

Further reading

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 28-04-2020 13:18)