SylabUZ

Generate PDF for this page

Sommelierstwo - course description

General information
Course name Sommelierstwo
Course ID 01.0-WZS-EnP-som -pod-N19
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Podyplomowe studia enologia
Education profile academic
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • mgr Kinga Kowalewska - Koziarska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 4
(including as e-learning)
0,27
(including as e-learning)
Credit with grade
Class - - 2
(including as e-learning)
0,13
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Poznanie aktualnych tendencji w produkcji wina na terenie Polski. Ogólna znajomość światowych trendów w produkcji win gronowych. Poznanie asortymentu produktów winiarskich, ze szczególnym uwzględnienie walorów sensorycznych. Praktyczne przygotowanie do wykonywania zawodu sommeliera poprzez wszechstronną wiedzę o winie oraz znajomość technik jego podawania.

Prerequisites

Znajomość ogólna technologii produkcji win gronowych i owocowych, ogólna znajomość klasyfikacji i nomenklatury wyrobów winiarskich.

Scope

Wykłady:

  • Smak i zapach – fizjologia i biochemia procesów odczuwania
  • Ogólne zasady przeprowadzania degustacji win
  • Przygotowanie pytań ankietowych do degustacji win
  • Charakterystyka, klasyfikacja i nomenklatura wyrobów winiarskich
  • Wina świata – charakterystyka, nazewnictwo, aktualne tendencje
  • Definicje i charakterystyka sommelierstwa
  • Enologia jako interdyscyplinarna nauka o winie
  • Narzędzia pracy sommeliera
  • Zasady podawania poszczególnych gatunków win – procedury, estetyka, warunki (także ćwiczenia praktyczne)

Ćwiczenia:

  • Praktyczne ćwiczenia w ocenie sensorycznej wybranych gatunków wina
  • Zasady podawania poszczególnych gatunków win – procedury, estetyka, warunki (także ćwiczenia praktyczne)

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjne
  • wykłady problemowe

Metody poszukujące:

  • ćwiczenia praktyczne

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • Zaliczenie z oceną na podstawie pisemnego testu
  • Wykonanie zadań zaleconych przez prowadzącego

Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu) i wykonaniu zadań zleconych przez prowadzącego.

Recommended reading

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
  • Bednarski W.,Repsa A.: Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
  • Myśliwiec R.: Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2002
  • Domine A.: Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
  • Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
  • Prange-Barczyński T.: Zawód sommeliera. wyd. Magazyn Wino sp. z.o.o, Warszawa, grudzień 2007
  • Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
  • Czasopismo: Magazyn Wino, ogólnopolski dwumiesięcznik popularno-naukowy, wyd. IW Media sp. z.o.o, Warszawa

Further reading

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2020 21:39)