SylabUZ

Generate PDF for this page

Chemia wina - course description

General information
Course name Chemia wina
Course ID 01.0-WZS-EnP-cw-pod-N19
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Podyplomowe studia enologia
Education profile academic
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Agnieszka Maj
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 5
(including as e-learning)
0,33
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Nabycie podstawowej wiedzy o biochemicznym charakterze przemian zachodzących w czasie winifikacji i procesach dojrzewania wina. Poznanie biochemicznych przyczyn powstawania wad i chorób wina.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu biologii i chemii, min. na poziomie szkoły średniej.

Scope

  • Związki organiczne zawarte w winie (monosacharydy, kwasy organiczne, alkohole, aldehydy, estry, laktony, fenole itd.) - krótka charakterystyka, budowa, właściwości, metody oznaczania, rola w procesie winifikacji i wpływ na jakość i charakter wina
  • Metabolizm węglowodanów w komórkach drożdży winiarskich (glikoliza, szlak EMP, fermentacja octowa itd.)
  • Czynniki wpływające na kierunki metabolizmu węglowodanów
  • Biochemia procesów dojrzewania wina
  • Charakterystyka procesów oksydacyjnych w winie – rola tlenu w procesie winifikacji
  • Biochemiczne podstawy wad i chorób wina

Teaching methods

  • Metody podające:

- wykłady informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych

- wykłady problemowe

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • Zaliczenie z oceną na podstawie pisemnego testu

Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).

Recommended reading

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. Warszawa 1998
  • Sikorski Z., Chemia żywności – składniki żywności. WNT, Warszawa 2009
  • Klepacka M.(red.), Analiza żywności. Fundacja -Rozwój SGGW, Warszawa 2002
  • Berg J.M., Sryjer L., Tymoczko J. L., Biochemia. PWN, Warszawa 2009
  • Hames B.D., Hooper N.M.., Biochemia. Krótkie wykłady. PWN, Warszawa 2010
  • Amerine M.A., Ought S.C., Wine must analysis. A Wiley Intersci. Publ. New York 1974
  • Aktualne normy i Rozporządzenia Komisji Europejskiej (UE)
  • Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.

Further reading

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2020 19:38)