SylabUZ

Generate PDF for this page

Zakładanie plantacji winorośli - course description

General information
Course name Zakładanie plantacji winorośli
Course ID 01.0-WZS-EnP-zpw-pod-N19
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Podyplomowe studia enologia
Education profile academic
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. inż. Ireneusz Ochmian
  • mgr inż. Jan Gembara
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 10
(including as e-learning)
0,67
(including as e-learning)
Credit with grade
Class - - 5
(including as e-learning)
0,33
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Wprowadzenie studenta w podstawy uprawy winorośli i zakładania winnic z uwzględnieniem wymagań klimatycznych glebowych i topograficznych.

Prerequisites

Znajomość podstaw uprawy i pielęgnacji roślin sadowniczych.

Scope

  • Podstawowe pojęcia sadzenia roślin
  • Przykłady form prowadzenia krzewów
  • Rozmieszczenie roślin w kwaterach
  • Normy jakościowe dla materiału szkółkarskiego
  • Klasyfikacja bonitacyjna gleb i ich oznaczanie
  • Kompleksy przydatności rolniczej gleb
  • Opis profilu glebowego
  • Pobieranie próbek glebowych
  • Czytanie map glebowych
  • Zagospodarowanie terenu
  • Dobór odmian zgodny z listą UE
  • Odmiany, ich podział i zastosowanie
  • Czynniki wpływające na jakość owoców
  • Opracowanie dokumentacji projektowo-kosztorysowej
  • Charakterystyka odmian i ich przydatności do zamierzonego celu
  • Przygotowanie projektu plantacji

Teaching methods

  • metody podające:
    • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
    • wykład problemowy
  • metody poszukujące:
    • problemowe: giełda pomysłów w ocenie przyczyn i skutków zjawisk chemicznych, fizycznych i biologicznych zachodzących w glebach
    • sytuacyjna: analizowanie przez grupy studentów rzeczywistych sytuacji glebowych i terenowych
    • ćwiczeniowo-praktyczne: laboratoryjna, obserwacji i pomiaru w terenie, studium przykładowe

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • zaliczenie
  • raport z zajęć terenowych

Na ocenę końcową składają się:

  • zaliczenie 100% prac zajęć terenowych
  • zaliczenie treści wykładowych i teoretycznych

Oceną z przedmiotu jest ocena z  zaliczenia. Test wielokrotnego wyboru – prawidłowe odpowiedzi >85% - 5, >70% - 4, >55% - 3

Recommended reading

1.      Winorośl i wino. Wiedza i praktyka, praca zbiorowa, Fundacja Galicja Vitis, 2018

2.      Myśliwiec R.: Winorośl.

3.      Uprawa winorośli i winiarstwo, praca zbiorowa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ISBN: 978-83-7663-221-6

Further reading

1.      Mazurek J., Ochrona Winorośli. Fundacja Galicja Vitis, 2018

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2020 20:29)