SylabUZ

Generate PDF for this page

Uprawa i żywienie winorośli - course description

General information
Course name Uprawa i żywienie winorośli
Course ID 01.0-WZS-EnP-użw-pod-N19
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Podyplomowe studia enologia
Education profile academic
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. inż. Ireneusz Ochmian
  • mgr inż. Bartosz Kucuń
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 10
(including as e-learning)
0,67
(including as e-learning)
Credit with grade
Class - - 10
(including as e-learning)
0,67
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Wskazanie zakresu prac uprawowych i pielęgnacyjnych, koniecznych do zrealizowania w toku przygotowania terenu, zakładania winnic oraz ich pielęgnacji. Wprowadzenie studentów w podstawy żywienia w oparciu o teorię mineralnego odżywiania się roślin. Wprowadzenie studentów w zagadnienia podstawowej uprawy gleby. Możliwości wykonania różnych uprawek.

Prerequisites

Znajomość podstawowych procesów biologicznych i chemicznych.

Scope

1. Przygotowanie gleby pod plantację i zakładanie techniczne plantacji

2. Systemy pielęgnacji gleby (w uprawie konwencjonalnej i ekologicznej) i wybór najefektywniejszego:
 a) czarny ugór mechaniczny
 b) czarny ugór herbicydowy
c) murawa i ugór herbicydowy

d) murawa i ugór mechaniczny

3. Rola i znaczenie składników mineralnych w glebie i roślinie

4. Ustalanie potrzeb nawożenia winorośli

 5.Techniki stosowania nawozów

6. Przygotowania prób gleby i materiału roślinnego do analiz chemicznych.

Teaching methods

Metody podające

  • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych

Metody poszukujące

  • Ćwiczeniowa terenowe -  umiejętność pobierania prób gleby i materiału roślinnego oraz przygotowania do analiz chemicznych. Ocena kwasowości gleby.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Na ocenę końcową składają się:

  • zaliczenie 100% zajęć ćwiczeniowych,
  • zaliczenie kolokwium

Ocena końcowa jest średnią uzyskanych ocen z kolokwiów.

Recommended reading

  • Myśliwiec R.: Winorośl i wino. PWRiL 2006
  • Starck R. (red.): Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL, Warszawa
  • Myśliwiec R.: Winorośl.
  • Nakonieczny M.: Uprawa winorośli na działce. Lublin 2008
  • Gorlach E., Mazur T.. Chemia rolna. PWN, Warszawa 2001
  • Praca zbiorowa pod red. Myrcika S.. Chemia rolna SGGW, Warszawa 2002
  • Praca zbiorowa pod red. Starcka J. R. Uprawa roli nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL Warszawa 1997

Further reading

  • Winorośl i wino. Wiedza i praktyka, praca zbiorowa, Fundacja Galicja Vitis, 2018

 

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2020 20:20)