SylabUZ
Course name | Uprawa i żywienie winorośli |
Course ID | 01.0-WZS-EnP-użw-pod-N19 |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Podyplomowe studia enologia |
Education profile | academic |
Level of studies | Postgraduate studies |
Beginning semester | winter term 2020/2021 |
Semester | 1 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | - | - | 10 (including as e-learning) |
0,67 (including as e-learning) |
Credit with grade |
Class | - | - | 10 (including as e-learning) |
0,67 (including as e-learning) |
Credit with grade |
Wskazanie zakresu prac uprawowych i pielęgnacyjnych, koniecznych do zrealizowania w toku przygotowania terenu, zakładania winnic oraz ich pielęgnacji. Wprowadzenie studentów w podstawy żywienia w oparciu o teorię mineralnego odżywiania się roślin. Wprowadzenie studentów w zagadnienia podstawowej uprawy gleby. Możliwości wykonania różnych uprawek.
Znajomość podstawowych procesów biologicznych i chemicznych.
1. Przygotowanie gleby pod plantację i zakładanie techniczne plantacji
2. Systemy pielęgnacji gleby (w uprawie konwencjonalnej i ekologicznej) i wybór najefektywniejszego:
a) czarny ugór mechaniczny
b) czarny ugór herbicydowy
c) murawa i ugór herbicydowy
d) murawa i ugór mechaniczny
3. Rola i znaczenie składników mineralnych w glebie i roślinie
4. Ustalanie potrzeb nawożenia winorośli
5.Techniki stosowania nawozów
6. Przygotowania prób gleby i materiału roślinnego do analiz chemicznych.
Metody podające
Metody poszukujące
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Na ocenę końcową składają się:
Ocena końcowa jest średnią uzyskanych ocen z kolokwiów.
Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2020 20:20)