SylabUZ

Generate PDF for this page

Przechowalnictwo winogron i wina - course description

General information
Course name Przechowalnictwo winogron i wina
Course ID 01.0-WZS-EnP-pww-pod-N19
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Podyplomowe studia enologia
Education profile academic
Level of studies Postgraduate studies
Beginning semester winter term 2020/2021
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. inż. Ireneusz Ochmian
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture - - 10
(including as e-learning)
0,67
(including as e-learning)
Credit with grade

Aim of the course

Poznanie istoty procesów dojrzewania, pielęgnacji, stabilizacji i korekty różnych gatunków wina. Poznanie technik i warunków przechowywania wina, z uwzględnieniem jego rodzaju i charakteru. Nabycie umiejętności diagnozowania wad i chorób wina, oraz podejmowania stosowanych działań naprawczych. Zapoznanie się ze szkodnikami i chorobami przechowalniczymi winogron oraz możliwościami ochrony przed nimi. Wskazanie metod przetwarzania i konserwowania winogron i moszczów, ocena prawidłowości procesu przechowywania, wybór i dostosowanie rodzaju przechowalni, wykorzystania maszyn i urządzeń oraz poszczególnych procesów.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu biologii, chemii, fizyki w zakresie szkoły średniej. Znajomość podstaw technologii wytwarzania wina i rodzajów wina.

Scope

  • Procesy życiowe zachodzące w produktach roślinnych w trakcie przechowywania.
  • Normy i zasady stosowane w przechowalnictwie surowców roślinnych (warunki i urządzenia)
  • Sterowanie procesami życiowymi i urządzenia pomiarowe w przechowalniach.
  • Choroby owoców mogące nastąpić w trakcie przechowywania : biotyczne i fizjologiczne.
  • Metody przetwarzania i konserwowania winogron i innych owoców
  • Procesy zachodzące podczas przechowywania pielęgnacji wina
  • Warunki i techniki przechowywania i pielęgnacji różnych gatunków wina
  • Kontrola parametrów przechowywanego wina
  • Sposoby stabilizacji wina
  • Wady i choroby wina – prawidłowa diagnoza, profilaktyka, sposoby usuwania wad
  • Technologia dojrzewania i przechowywania win specjalnych – maderyzacja, sheryzacja, wina musujące

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykłady problemowe

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • Zaliczenie z oceną na podstawie pisemnego testu.

Zaliczenie słuchacz uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).

Recommended reading

1. Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.

2. Vogel W.:Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008

3. Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003

4. Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006

5. Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002

6. Jarczyk A., Berdowski J.: Przetwórstwo owoców i w warzyw. WSiP, Warszawa 1997

7. Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009

8. Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010

9. Trybała M.: Produkcja i przechowywanie płodów rolniczych, AR Wrocław 1999.

10. Praca zbiorowa pod red. G. Sobkowicza: Towaroznawstwo i przechowalnictwo produktów rolnych – przewodnik do ćwiczeń, AR Wrocław 1995.

11. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców, PWRiL Warszawa 1992.

Further reading

1. Oszmiański J.: Technologia i analiza produktów z owoców i warzyw, Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2002.

2. Praca zbiorowa pod red. Grzesiuka i Góreckiego. Wprowadzenie do przechowalnictwa, AR Olsztyn 1994.

3. Miesięcznik "Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny" ISSN 0137-2645 - artykuły wybrane przez prowadzącego

4. Kwapisz E.: Robimy wino dobre i domowe. Wydawnictwo Browin 2019.

Notes


Modified by dr Justyna Korycka - Korwek (last modification: 26-04-2020 21:16)