SylabUZ

Generate PDF for this page

Protein Analysis Methods - course description

General information
Course name Protein Analysis Methods
Course ID 13.9-WB-BMD-MAB-L-S14_pNadGenPEBES
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Biology / Biologia molekularna
Education profile academic
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 1
ECTS credits to win 8
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Elżbieta Heger
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 30 2 - - Credit with grade
Lecture 30 2 - - Exam

Aim of the course

Wykład ma za zadanie zaznajomienie studenta z podstawowymi metodami analizy białek, zasygnalizowanie kierunków rozwoju tej dziedziny nauki oraz podkreślenie jej wagi w interdyscyplinarnej przestrzeni nauk biologicznych. Celem jest także zwrócenie uwagi studenta na umiejętności właściwego rozpoznawania problemu eksperymentalnego, kreatywnego podejścia do jego rozwiązania i rzetelnej interpretacji danych.

Prerequisites

Zaliczenie kursu chemii organicznej, biochemii, genetyki i biologii komórki.

Scope

Wykład:

1. Złożoność strukturalna i funkcjonalna białek.

2. Podstawowe metody detekcji i charakterystyki białek i aminokwasów (masa cząsteczkowa, skład aminokwasowy, sekwencja aminokwasowa, termostabilność, pH-stabilność i punkt izoelektryczny itp.).

3. Metody analizy i oczyszczania białek (techniki chromatograficzne, techniki elektroforetyczne, techniki kolorymetryczne i spektrofotometryczne, wirowanie i ultrawirowanie itp.).

4. Proteomika i metody w niej wykorzystywane (elektroforeza 2D, spektrometria masowa, mikromacierze itp.).

5. Metody analizy struktury białek (dichroizm kołowy, NMR, EPR, techniki fluorescencyjne, krystalografia).

6. Aktywność biologiczna białek (wiązanie do błon biologicznych, oddziaływania białko-białko, aktywność enzymatyczna itp.).

7. Metody przewidywania struktury i właściwości białek. 

 

Laboratorium:

1. Analiza białek in silico - zasoby internetowe sekwencji i struktur białkowych, danych ekspresyjnych, wizualizacji białek in vivo. Programy służące analizie białek.

2. Deproteinizacja preparatów. Efektywność strącania białek. Metody selektywnej ekstrakcji białek. 

3. Frakcjonowanie składników osocza krwi metodą Cohna.

4. Oczyszczanie białek za pomocą chromatografii żelowej.  

5. Rozdział elektroforetyczny typu SDS-Page białek glikozylowanych i glikowanych, analiza porównawcza preparatów, wykrywanie cukrów w profilach białkowych.

6. Separacja i analiza właściwości biologicznych lizozymu.

Teaching methods

Metoda podająca - wykład w formie prezentacji multimedialnych wsparty rycinami i krótkimi filmami instruktażowymi, przykłady rozwiązywania problemów.

Ćwiczenia laboratoryjne, praca doświadczalna z zakresu preparatyki i analizy białek, laboratorium komputerowe - ćwiczenia z wykorzystaniem zasobów białkowych baz danych i programów komputerowych dedykowanych analizie białek.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Egzamin końcowy przeprowadzony jest w formie pisemnej. Każdy student zobligowany jest do udzielenia krótkich odpowiedzi na trzy pytania otwarte oraz rozwiązania testu jednokrotnego wyboru (30 pytań). Zestaw przykładowych zagadnień (pytań) jest przedstawiony i omówiony podczas wykładów.

Ćwiczenia laboratoryjne: warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen z kolokwium zaliczeniowego oraz ze wszystkich zadań przewidzianych do realizacji w ramach programu,tj.: przygotowania charakterystyki białka na podstawie dostępnych baz danych i programów komputerowych, realizacji i samodzielnego opracowania wyników w ramach 3 cykli zadań laboratoryjnych. Każdorazowo, cena pozytywna - powyżej 60% uzyskanych punktów.

Ocena końcowa z przedmiotu to średnia arytmetyczna ocen cząstkowych.

Recommended reading

1. Berg J.M., J.L. Tymoczko, L. Stryer, Biochemia (wyd.IV), PWN, Warszawa, 2009.

2. Hames B.D., N.M. Hooper, Krótkie wykłady: Biochemia (wyd.III), PWN, Warszawa, 2010.

3. Doonan S., Białka i peptydy, PWN, Warszawa, 2008

Further reading

1. Zgirski, R. Gondko, Obliczenia biochemiczne, PWN, Warszawa, 2010.

2. Kłyszejko-Stefanowicz L., Ćwiczenia z biochemii, PWN, Warszawa, 2011.

3.  Alberts B., D. Bray, K. Hopkin, A. Johnson, J. Lewis, M. Raff, K. Roberts, P. Walter,

4. Kraj A., A. Drabik, J. Silberring, Proteomika i metabolomika, Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, 2010.

Notes


Modified by dr Elżbieta Heger (last modification: 26-04-2021 10:43)