SylabUZ

Generate PDF for this page

Professional practice - course description

General information
Course name Professional practice
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-prz-S21
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 10
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Halina Bartkiewicz
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Practical training 300 20 300 20 Credit

Aim of the course

Nabycie przez studenta praktycznych umiejętności z zakresu procesów technologicznych i analizy jakości surowców i produktów żywnościowych. Rozwijanie i konfrontacja wiedzy nabytej w trakcie studiów z rzeczywistością zawodową. Przygotowanie do pracy w zespole oraz brania odpowiedzialności za powierzone zadania, a także rozwijanie aktywności i przedsiębiorczości studentów. Poznanie środowiska potencjalnych pracodawców.

Prerequisites

Specjalność „Dietoterapia i żywienie zbiorowe”: Znajomość oraz rozumienie roli wartości odżywczych i użytkowych produktów spożywczych, zagadnień z zakresu technologii produkcji żywności oraz podstawowych metod badania żywności. Umiejętność rozwiązywania zagadnień z zakresu produkcji żywności oraz umiejętność doboru metod i narzędzi pomiarowych do podstawowych badań wykorzystywanych do oceny żywności.
Specjalność „Winiarstwo”: Znajomość oraz zrozumienie roli zagadnień z zakresu metod oceny surowca i gotowego produktu winiarskiego, standaryzacji i jakości produktów
winiarskich. Umiejętność rozwiązywania prostych zagadnień z zakresu analizy instrumentalnej i sensorycznej wina, zakładania plantacji oraz uprawy i żywienia winorośli,
lokalizacji winnicy.

Student zobowiązany jest do:

- przekazania informacji o miejscu i terminie planowanej praktyki do 30.04. celem akceptacji przez koordynatora praktyk

- przedłożenia minimum 2 tygodnie przed rozpoczęciem praktyki (najpóźniej do 30.06) podpisanych przez pracodawcę dokumentów dotyczących praktyki (2 x porozumienie, 2 x skierowanie, 1 x ramowy program praktyk) 

- posiadania na czas trwania praktyki orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych lub książeczki zdrowia na potrzeby sanitarno-epidemiologiczne (książeczka Sanepidu) oraz ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków

Scope

Specjalność „Dietoterapia i żywienie zbiorowe” :

  • Zapoznanie się z zasadami organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem (struktura organizacyjna, regulamin pracy, sprawy kadrowe, jawna dokumentacja planistyczno-księgowa (zasady księgowości, analiza kosztów, analiza sprzedaży), proces produkcji, marketing, wyposażenie techniczne) - zakłady przetwórstwa żywności oraz laboratoria badawcze zajmujące się analityką i jakością żywności
  • Organizacja pracy na wybranym stanowisku pracy (zakres obowiązków, wymagana dokumentacja, przepisy bhp)
  • Zapoznanie z procesem technologicznym w zakresie przetwórstwa żywności.
  • Zapoznanie się z metodami i urządzeniami służącymi do badań i oceny jakości żywności.
  • Zapoznanie się z technikami i technologiami wykorzystywanymi do tworzenia nowych produktów i przetwarzania żywności, magazynowaniem oraz transportem.

Specjalność „Winiarstwo” -

  1. Zapoznanie się z zasadami organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem (struktura organizacyjna, regulamin pracy, sprawy kadrowe, jawna dokumentacja planistyczno-księgowa (zasady księgowości, analiza kosztów, analiza sprzedaży), proces produkcji, marketing, wyposażenie techniczne)
  2. Organizacja pracy na wybranym stanowisku pracy (zakres obowiązków, wymagana dokumentacja, przepisy bhp)
  3. Zapoznanie się z procesem technologicznym, metodami produkcji i oceny jakości surowców oraz produktów gotowych, technikami i technologiami wykorzystywanymi do tworzenia nowych produktów, opakowaniami, marketingiem oraz dystrybucją produktów gotowych (praktyka może odbywać się w winnicach i winiarniach).

Zaleca się:
- zapoznanie się studentów z możliwością realizacji pracy dyplomowej związanej z działalnością firmy w oparciu o analizę danych i potrzeb zgłaszanych przez firmę.

Teaching methods

Praktyczne wykonywanie czynności zawodowych w wybranych  zakładach pracy.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie praktyki odbywa się na podstawie przedłożenia koordynatorowi praktyk dla kierunku:

-prawidłowo wypełnionego i poświadczonego przez opiekuna praktyki z zakładu pracy dziennika praktyk, dokumentującego opis przebiegu praktyki umożliwiający weryfikację osiągnięcia przez studenta zakładanych dla przedmiotu efektów uczenia się

- pozytywnej opinii o przebiegu praktyki zawodowej wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

- pozytywnej oceny uzyskanej ze wszystkich efektów uczenia się przewidzianych dla praktyki, wystawionej przez opiekuna z zakładu pracy

-wypełnionej ankiety ewaluacyjnej część B (część A student wypełnia elektronicznie w systemie StudNet po zakończeniu praktyki)

Recommended reading

Further reading

Notes

Termin realizacji praktyki: 1.07. - 10.09. (zgodę na przyspieszenie terminu praktyki wyraża dziekan)

Czas trwania praktyki: 10 tygodni (300 godzin)

Termin dostarczenia dokumentacji po praktyce: 7 dni od daty zakończenia praktyki


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 13-01-2023 19:17)