SylabUZ

Generate PDF for this page

Commodity science - course description

General information
Course name Commodity science
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-tow-S21
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • prof. dr hab. inż. Zygmunt Gil
  • dr inż. Anna Gawrońska
  • dr inż. Jarosław Kliks
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest przekazanie studentowi podstawowej wiedzy z zakresu towaroznawstwa – znajomości najważniejszych grup produktów spożywczych, zasad ich klasyfikacji, znakowania oraz oceny jakości.

 

Prerequisites

Wiedza ogólna po ukończeniu szkoły średniej

Scope

  1. Definicje i podstawowe pojęcia związane z towaroznawstwem
  2. Zasady klasyfikacji żywności
  3. Znakowanie żywności – systemy i wymagane informacje
  4. Przegląd podstawowych grup produktów spożywczych
  5. Rodzaje opakowań – materiały, konstrukcja, właściwości
  6. Sposoby składowania i podstawowe informacje na temat przechowywania produktów spożywczych
  7. Podstawowe wyróżniki jakościowe i sposoby ich oceny
  8. Podstawowe założenia oceny sensorycznej i jej zastosowanie w ocenie jakości

Teaching methods

  • Metody podające: wykład informacyjny.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Sposób i kryteria sprawdzania efektów kształcenia:

  • sprawdziany/kolokwia pisemne w trakcie semestru z zakresu wiedzy teoretycznej (uzyskanie ocen )
  • obecność na zajęciach,
  • aktywność i inicjatywa na zajęciach.

Oceną końcową jest średnia z ocen uzyskanych przez studenta.

Recommended reading

  1. Danuta Kołożyn-Krajewska, Tadeusz Sikora: Towaroznawstwo żywności. WSiP, Warszawa 2004.
  2. Urszula Samotyja: Towaroznawstwo artykułów spożywczych – materiały do ćwiczeń. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań 2010.

 

Further reading

1.E. Pijanowski i in.: Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa 2009

Notes


Modified by dr inż. Jarosław Kliks (last modification: 28-04-2021 16:43)