SylabUZ
Course name | Genetically modified food |
Course ID | 01.3-WZS-ŻCZP-żmg-S21 |
Faculty | The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów |
Field of study | Human nutrition |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Class | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Lecture | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji związanych z tematyką żywności modyfikowanej genetycznie, otrzymywaniem organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kontrolą żywności pochodzącej z upraw i hodowli transgenicznych.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii
Wykłady:
1. Budowa i ekspresja genów.
2. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych.
3. Transformacja genetyczna. Otrzymywanie roślin i zwierząt genetycznie modyfikowanych.
4. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna.
5. Metody wykrywania modyfikacji genetycznych w żywności. Podstawowe wymagania prawne.
6. Zagrożenia i obawy wynikające z konsumpcji żywności modyfikowanej genetycznie.
7. Biotechnologia i bioróżnorodność. Uwarunkowania prawne dotyczące obrotem GMO. Kontrowersje związane z GMO.
Zajęcia laboratoryjne:
1. Analiza jakościowa GMO techniką PCR - izolacja DNA, reakcja PCR, elektroforeza w żelu agarozowym.
2. Szybkie testy paskowe do skriningu GMO.
3. Metody stosowane w otrzymywaniu roślin modyfikowanych genetycznie.
Metody podające:
Metody ćwiczeniowo- praktyczne:
- projektu
- eksperymentalna/ laboratoryjna
- doświadczeń i obserwacji
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z laboratorium i wykładu.
1. Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy. Wyd. PWN, Warszawa 2019.
2. Red. Kristiansen B., Ratledge C.: Podstawy biotechnologii. Wyd. PWN, Warszawa, 2020.
Modified by dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ (last modification: 26-04-2021 09:54)