SylabUZ

Generate PDF for this page

Genetically modified food - course description

General information
Course name Genetically modified food
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-żmg-S21
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Class 15 1 9 0,6 Credit with grade
Lecture 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zdobycie wiedzy, umiejętności oraz kompetencji związanych z tematyką żywności modyfikowanej genetycznie, otrzymywaniem organizmów modyfikowanych genetycznie oraz kontrolą żywności pochodzącej z upraw i hodowli transgenicznych.   

 

Prerequisites

Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii

 

Scope

Wykłady:

1. Budowa i ekspresja genów.

2. Kultury komórek, tkanek i organów roślinnych.

3. Transformacja genetyczna. Otrzymywanie roślin i zwierząt genetycznie modyfikowanych.

4. Markery molekularne i ich wykorzystanie w praktyce. Diagnostyka molekularna.

5. Metody wykrywania modyfikacji genetycznych w żywności. Podstawowe wymagania prawne.

6. Zagrożenia i obawy wynikające z konsumpcji żywności modyfikowanej genetycznie.  

7. Biotechnologia i bioróżnorodność. Uwarunkowania prawne dotyczące obrotem GMO. Kontrowersje związane z GMO.

 

Zajęcia laboratoryjne:

1. Analiza jakościowa GMO techniką PCR - izolacja DNA, reakcja PCR, elektroforeza w żelu agarozowym.

2. Szybkie testy paskowe do skriningu GMO.

3. Metody stosowane w otrzymywaniu roślin modyfikowanych genetycznie.

 

 

 

 

Teaching methods

Metody podające:

  • wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • wykład problemowy

Metody ćwiczeniowo- praktyczne:

- projektu

- eksperymentalna/ laboratoryjna

- doświadczeń i obserwacji

 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • zaliczenie sprawozdań i kolokwiów z zajęć laboratoryjnych – wymóg konieczny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów
  • kolokwium pisemne obejmujące treści wykładowe

Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z laboratorium i wykładu.

 

 

Recommended reading

1. Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna. Modyfikacje genetyczne, postępy, problemy. Wyd. PWN, Warszawa 2019.

2. Red. Kristiansen B., Ratledge C.: Podstawy biotechnologii. Wyd. PWN, Warszawa, 2020.

 

Further reading

Notes


Modified by dr hab. Beata Machnicka, prof. UZ (last modification: 26-04-2021 09:54)