Poznanie teoretyczne i w praktyce procesów produkcji napojów zawierających etanol. Poznanie rozwiązań technicznych i technologicznych stosowanych w gorzelnictwie, browarnictwie i winiarstwie; Nabycie praktycznych umiejętności stosowania technik laboratoryjnych wykorzystywanych w gorzelnictwie, browarnictwie i winiarstwie.
Prerequisites
Znajomość podstawowych procesów biochemicznych, podstaw chemii organicznej i mikrobiologii.
Biochemiczne podstawy procesu fermentacji etanolowej
Sposoby pozyskiwania i doskonalenia bioreagentów
Gorzelnictwo rolnicze i przemysłowe -surowce, materiały pomocnicze, metody i etapy produkcji, urządzenia, termodynamika procesu rektyfikacji, produkcja wódek gatunkowych i spirytusu bezwodnego
Browarnictwo - bioreagenty, surowce, metody i etapy produkcji słodu i piwa, rozwiązania techniczne, klasyfikacja piw
Surowce, bioreagenty (drożdże winiarskie) i materiały pomocnicze stosowane w winiarstwie
Technologia produkcji moszczów i koncentratów
Produkcja win białych i czerwonych (etapy, rozwiązania techniczne i technologiczne)
Analiza fizykochemiczna i organoleptyczna surowców, półproduktów i produktów przemysłu fermentacyjnego
Ćwiczenia rachunkowe – obliczanie składu nastawów winiarskich
Teaching methods
wykład konwersacyjny (multimedialny)
metoda laboratoryjna
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
zaliczenie pisemne w formie testu wielokrotnego wyboru. Test zawiera pytania zamknięte i krótkie pytania otwarte. W puli pytań są pytania podstawowe, na które student musi udzielić prawidłowych odpowiedzi, aby zaliczyć przedmiot. Na ocenę dostateczną student odpowiada na pytania podstawowe i uzyskuje min. 50% z całej puli punktów.
Wykłady: ocena z egzaminu pisemnego.
Laboratoria: zaliczenie z oceną na podstawie obecności, wykonania zadań praktycznych
Ocena z przedmiotu jest średnią arytmetyczną ocen z wykładów i ćwiczeń
Recommended reading
Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
Vogel W.: Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
Przewodnik do ćwiczeń z technologii fermentacji, Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej AR, Kraków 2000.
Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
Kunze W.: Technologia słodu i piwa. Wydawnictwo Piwochmiel Spółka z.o.o., Warszawa, 1999
Jarosz K., Jarociński J.: Gorzelnictwo i drożdżownictwo. Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 1994
Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
Further reading
Notes
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 06-05-2021 12:25)