SylabUZ

Generate PDF for this page

Zakładanie plantacji oraz uprawa i żywienie winorośli - course description

General information
Course name Zakładanie plantacji oraz uprawa i żywienie winorośli
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-zpuw2-S21
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Class 40 2,67 24 1,6 Credit with grade
Lecture 15 1 9 0,6 Exam

Aim of the course

Wskazanie zakresu prac uprawowych i pielęgnacyjnych, koniecznych do zrealizowania w toku przygotowania terenu, zakładania winnic oraz ich pielęgnacji. Wprowadzenie studentów w podstawy żywienia w oparciu o teorię mineralnego odżywiania się roślin. Wprowadzenie studentów w zagadnienia podstawowej uprawy gleby. Możliwości wykonania różnych uprawek.

Prerequisites

Znajomość podstawowych procesów biologicznych i chemicznych.

Scope

  1. Przygotowanie gleby pod plantację i zakładanie techniczne plantacji
  2. Systemy pielęgnacji gleby (w uprawie konwencjonalnej i ekologicznej) i wybór najefektywniejszego:
     a) czarny ugór mechaniczny
     b) czarny ugór herbicydowy
    c) murawa i ugór herbicydowy                                                                                                                                                                                                                  d) murawa i ugór mechaniczny
  3. Rola i znaczenie składników mineralnych w glebie i roślinie
  4. Ustalanie potrzeb nawożenia winorośli
  5. Techniki stosowania nawozów
  6. Przygotowania prób gleby i materiału roślinnego do analiz chemicznych.

Teaching methods

  • Metody podające
  • wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
  • Metody poszukujące
  • Ćwiczenia terenowe -  umiejętność pobierania prób gleby i materiału roślinnego oraz przygotowania do analiz chemicznych. Ocena kwasowości gleby.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • Zaliczenie  w postaci egzaminu  na podstawie  końcowego testu  pisemnego.

Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu).

Recommended reading

  • Myśliwiec R.: Winorośl i wino. PWRiL 2006
  • Starck R. (red.): Uprawa roli i nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL, Warszawa
  • Myśliwiec R.: Winorośl.
  • Nakonieczny M.: Uprawa winorośli na działce. Lublin 2008
  • Gorlach E., Mazur T.. Chemia rolna. PWN, Warszawa 2001
  • Praca zbiorowa pod red. Myrcika S.. Chemia rolna SGGW, Warszawa 2002
  • Praca zbiorowa pod red. Starcka J. R. Uprawa roli nawożenie roślin ogrodniczych. PWRiL Warszawa 1997

Further reading

  • Winorośl i wino. Wiedza i praktyka, praca zbiorowa, Fundacja Galicja Vitis, 2018

 

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 29-04-2021 14:54)