Poznanie teoretyczne i w praktyce procesów dojrzewania, pielęgnacji, stabilizacji i korekty różnych gatunków winogron i wina. Poznanie technik i warunków przechowywania winogron i wina, z uwzględnieniem jego rodzaju i charakteru. Nabycie praktycznych umiejętności diagnozowania wad i chorób winogron i wina, oraz podejmowania stosowanych działań naprawczych. Nabycie umiejętności laboratoryjnych umożliwiających oznaczenie parametrów przechowywanego wina oraz dobór technik i warunków ich korekty.
Prerequisites
Znajomość ogólna technologii produkcji winogron oraz win gronowych i owocowych, podstawowe informacje z zakresu chemii i chemii organicznej, posługiwanie się technikami laboratoryjnymi.
Scope
Procesy chemiczne i biochemiczne zachodzące w winie podczas jego przechowywania
Warunki i techniki przechowywania i pielęgnacji różnych gatunków winogron i wina
Przechowalnictwo winogron i win w różnych krajach Europy
Kontrola parametrów przechowywanego wina – analiza fizykochemiczne i sensoryczna
Sposoby stabilizacji wina
Techniki kupażu i rozlewu wina
Wady i choroby winogron i wina – prawidłowa diagnoza, profilaktyka, sposoby usuwania wad
Technologia produkcji win specjalnych – maderyzacja, sheryzacja, wina musujące
Tradycyjna analiza laboratoryjna fizykochemicznych i sensorycznych właściwości przechowywanego wina
Praktyczna korekta wybranych parametrów wina
Wykorzystanie nowoczesnych technik instrumentalnych do analizy wina
Teaching methods
wykład konwersatoryjny
zajęcia ćwiczeniowe
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Wykłady: zaliczenie z oceną na podstawie obecności.
Laboratoria: zaliczenie z oceną na podstawie obecności, wykonania zadań praktycznych laboratoryjnych.
Ocena z przedmiotu jest średnią arytmetyczną ocen z wykładów i umiejętności praktycznych.
Recommended reading
Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
Vogel W.:Wino z winogron i innych owoców. Multico, Warszawa 2008
Przewodnik do ćwiczeń z technologii fermentacji, Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej AR, Kraków 2000.
Bednarski W.,Repsa A.:Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
Myśliwiec R.:Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2006
Leśniak W.:Biotechnologia żywności -procesy fermentacji i biosyntezy. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2002
Jarczyk A., Berdowski J.: Przetwórstwo owoców i w warzyw. WSiP, Warszawa 1997
Domine A.:Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, Ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, Wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
Further reading
Notes
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 30-04-2021 09:46)