SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Projektowanie technologiczne |
Kod przedmiotu | 01.3-WZS-ŻCZP-ptech- 21 |
Wydział | Filia Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia. |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2021/2022 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Projekt | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Egzamin |
Przekazanie studentom wiedzy pozwalającej na samodzielne wykonanie technologicznego projektu dotyczącego małej winiarni i oceny merytorycznej organizacji procesu produkcyjnego w zakładach już istniejących lub projektowanych.
Podstawowa wiedza z następujących przedmiotów : matematyki, fizyki, rysunku technicznego, inżynierii procesowej, technologii winiarstwa.
Wykład :
Ćwiczenia, Projekt :
- metody podające:
- metody poszukujące:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
- kolokwium pisemne z treści wykładowej
- ustna obrona projektu
Ocena końcowa :
60% obrona projektu
40% kolokwium końcowego
- Wzorek W., Pogorzelski E. : Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. Wyd. SIGMA NOT, Warszawa 1998.
- Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Piotra P. Lewickiego. Wyd. 4.
- Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2005.
- Bilska B., Grzesińska W., Tomaszewska M.: Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego. Wyd. SGGW Warszawa 2011.
- Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Praca zbiorowa pod red. Mieczysława Dłużewskiego. Warszawa, WNT 1987.
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 07-05-2021 09:51)