Poznanie aktualnych tendencji w produkcji wina na terenie Polski. Ogólna znajomość światowych trendów w produkcji win gronowych. Poznanie asortymentu produktów winiarskich, ze szczególnym uwzględnienie walorów sensorycznych. Praktyczne przygotowanie do wykonywania zawodu sommeliera poprzez wszechstronną wiedzę o winie oraz znajomość technik jego podawania.
Prerequisites
Znajomość ogólna technologii produkcji win gronowych i owocowych, ogólna znajomość klasyfikacji i nomenklatury wyrobów winiarskich.
Scope
Wykłady:
Smak i zapach – fizjologia i biochemia procesów odczuwania
Ogólne zasady przeprowadzania degustacji win
Przygotowanie pytań ankietowych do degustacji win
Charakterystyka, klasyfikacja i nomenklatura wyrobów winiarskich
Wina świata – charakterystyka, nazewnictwo, aktualne tendencje
Definicje i charakterystyka sommelierstwa
Enologia jako interdyscyplinarna nauka o winie
Narzędzia pracy sommeliera
Zasady podawania poszczególnych gatunków win – procedury, estetyka, warunki (także ćwiczenia praktyczne)
Ćwiczenia laboratoryjne:
Praktyczne ćwiczenia w ocenie sensorycznej wybranych gatunków wina
Zasady podawania poszczególnych gatunków win – procedury, estetyka, warunki (także ćwiczenia praktyczne)
Teaching methods
Metody podające:
wykłady informacyjne
wykłady problemowe
Metody poszukujące:
laboratoria ćwiczenia praktyczne
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Zaliczenie z oceną na podstawie pisemnego testu
Wykonanie zadań zaleconych przez prowadzącego
Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu) i wykonaniu zadań zleconych przez prowadzącego.
Recommended reading
Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
Bednarski W.,Repsa A.: Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
Myśliwiec R.: Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2002
Domine A.: Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010