SylabUZ

Generate PDF for this page

Sommelierstwo - course description

General information
Course name Sommelierstwo
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-som-S21
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • mgr Kinga Kowalewska - Koziarska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Laboratory 30 2 18 1,2 Credit with grade
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Poznanie aktualnych tendencji w produkcji wina na terenie Polski. Ogólna znajomość światowych trendów w produkcji win gronowych. Poznanie asortymentu produktów winiarskich, ze szczególnym uwzględnienie walorów sensorycznych. Praktyczne przygotowanie do wykonywania zawodu sommeliera poprzez wszechstronną wiedzę o winie oraz znajomość technik jego podawania.

Prerequisites

Znajomość ogólna technologii produkcji win gronowych i owocowych, ogólna znajomość klasyfikacji i nomenklatury wyrobów winiarskich.

Scope

Wykłady:

  • Smak i zapach – fizjologia i biochemia procesów odczuwania
  • Ogólne zasady przeprowadzania degustacji win
  • Przygotowanie pytań ankietowych do degustacji win
  • Charakterystyka, klasyfikacja i nomenklatura wyrobów winiarskich
  • Wina świata – charakterystyka, nazewnictwo, aktualne tendencje
  • Definicje i charakterystyka sommelierstwa
  • Enologia jako interdyscyplinarna nauka o winie
  • Narzędzia pracy sommeliera
  • Zasady podawania poszczególnych gatunków win – procedury, estetyka, warunki (także ćwiczenia praktyczne)

Ćwiczenia laboratoryjne:

  • Praktyczne ćwiczenia w ocenie sensorycznej wybranych gatunków wina
  • Zasady podawania poszczególnych gatunków win – procedury, estetyka, warunki (także ćwiczenia praktyczne)

Teaching methods

Metody podające:

  • wykłady informacyjne
  • wykłady problemowe

Metody poszukujące:

  • laboratoria ćwiczenia praktyczne

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

  • Zaliczenie z oceną na podstawie pisemnego testu
  • Wykonanie zadań zaleconych przez prowadzącego

Zaliczenie student uzyskuje po zweryfikowaniu wiedzy na poziomie min.60% (wynik testu) i wykonaniu zadań zleconych przez prowadzącego.

Recommended reading

  • Wzorek W., Pogorzelski E.: Technologia winiarstwa owocowego i gronowego. PFiOW, Wyd. Sigma-NOT Sp. z o.o. W-wa 1998.
  • Bednarski W.,Repsa A.: Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2003
  • Myśliwiec R.: Winorośl i wino. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,2002
  • Domine A.: Wino. Wydawnictwo Olesiejuk, Warszawa 2009
  • Koelliker B, Kreis B.: Szkoła win. Delta W-Z, Warszawa 2010
  • Prange-Barczyński T.: Zawód sommeliera. wyd. Magazyn Wino sp. z.o.o, Warszawa, grudzień 2007
  • Czasopismo: Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, ogólnopolski miesięcznik naukowo-techniczny, wyd. NOT-Sigma, Warszawa.
  • Czasopismo: Magazyn Wino, ogólnopolski dwumiesięcznik popularno-naukowy, wyd. IW Media sp. z.o.o, Warszawa

Further reading

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 07-05-2021 19:01)