Wprowadzenie studentów do prawych aspektów produkcji wina – zasad, źródeł prawa oraz podstawowych definicji; organizacji i zadań rynku wina.
Prerequisites
Bark
Scope
Zagadnienia wprowadzające: pojęcie i przedmiot prawa w winiarstwie, zasady prawnej regulacji winiarstwa, źródła prawa w produkcji wyrobów winiarskich, definicja wyrobów winiarskich.
Zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich: przesłanki podjęcia działalności gospodarczej, prawa i obowiązki producenta wina, rejestr przedsiębiorców w zakresie wyrobów winiarskich.
Uprawa winorośli przeznaczonej do produkcji wina: odmiany winorośli w świetle europejskiego prawa wspólnotowego, prawna kontrola upraw winorośli.
Organizacja rynku wina: zakres przedmiotowy rynku wina, mechanizmy kontroli rynku wina, system cen rynku wina.
Ochrona nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich: postępowanie w przedmiocie prawnej ochrony wyrobów winiarskich.
Teaching methods
metody podające:
wykład konwersatoryjny
Learning outcomes and methods of theirs verification
Outcome description
Outcome symbols
Methods of verification
The class form
Assignment conditions
Sposób i kryteria sprawdzania efektów kształcenia:
kolokwium
sprawdzanie obecności na zajęciach
Sposób zaliczenia:
frekwencja na zajęciach,
test wielokrotnego wyboru.
Recommended reading
Prawo rolne, pod red. A. Stelmachowskiego, Warszawa 2009.
Korzycka – Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego, Warszawa 2007.
Kozłowska B., Tomkiewicz E., Jurcewicz A., Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007.
Lipińska I. Prawne aspekty produkcji wina w Polsce, Roczniki Naukowe SERIA, tom IX, z. 2, s. 188 – 191.
Further reading
Notes
Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 07-05-2021 09:32)