SylabUZ

Generate PDF for this page

Legislacja w winiarstwie - course description

General information
Course name Legislacja w winiarstwie
Course ID 01.3-WZS-ŻCZP-lw-S21
Faculty The Branch Faculty of the University of Zielona Góra in Sulechów
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Wprowadzenie studentów do prawych aspektów produkcji wina – zasad, źródeł prawa oraz podstawowych definicji; organizacji i zadań rynku wina.

Prerequisites

Bark

Scope

  • Zagadnienia wprowadzające: pojęcie i przedmiot prawa w winiarstwie, zasady prawnej regulacji winiarstwa, źródła prawa w produkcji wyrobów winiarskich, definicja wyrobów winiarskich.
  • Zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich: przesłanki podjęcia działalności gospodarczej, prawa i obowiązki producenta wina, rejestr przedsiębiorców w zakresie wyrobów winiarskich.
  • Uprawa winorośli przeznaczonej do produkcji wina: odmiany winorośli w świetle europejskiego prawa wspólnotowego, prawna kontrola upraw winorośli.
  • Organizacja rynku wina: zakres przedmiotowy rynku wina, mechanizmy kontroli rynku wina, system cen rynku wina.
  • Ochrona nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich: postępowanie w przedmiocie prawnej ochrony wyrobów winiarskich.

Teaching methods

  • metody podające:
    • wykład konwersatoryjny

 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Sposób i kryteria sprawdzania efektów kształcenia:

  • kolokwium
  • sprawdzanie obecności na zajęciach

Sposób zaliczenia:

  • frekwencja na zajęciach,
  • test wielokrotnego wyboru.

Recommended reading

  • Prawo rolne, pod red. A. Stelmachowskiego, Warszawa 2009.
  • Korzycka – Iwanow M., Prawo żywnościowe. Zarys prawa polskiego i wspólnotowego,            Warszawa 2007.
  • Kozłowska B., Tomkiewicz E., Jurcewicz A., Wspólna polityka rolna Unii Europejskiej. Zagadnienia prawne, Warszawa 2007.
  • Lipińska I. Prawne aspekty produkcji wina w Polsce, Roczniki Naukowe SERIA, tom IX, z. 2, s. 188 – 191.

Further reading

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 07-05-2021 09:32)