SylabUZ

Generate PDF for this page

Zarządzanie kadrami w turystyce - course description

General information
Course name Zarządzanie kadrami w turystyce
Course ID 04.4-WZS-TiRP-ZKT
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study tourism and entertainment
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Barbara Jurkowska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Exam
Class 15 1 9 0,6 Credit with grade
Warsztaty 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Opanowanie wiedzy i nabycie umiejętności z zakresu procesu zarządzania kadrami w turystyce, znaczenia jego instrumentów w działalności przedsiębiorstw turystycznych w tym m.in.  rekrutacji i selekcji pracowników, szkoleń, motywowania i oceniania pracowników, identyfikowania i zaspokajania ich potrzeb zawodowych. 

Prerequisites

Znajomość ekonomii, podstaw prawa, zarządzania. 

Scope

Wykłady:

  • Teoretyczne aspekty zarządzania zasobami ludzkimi w turystyce. Wpływ zarządzania zasobami ludzkimi na wyniki organizacji.
  • Turystyka jako sektor gospodarki.
  • Uwarunkowania zarządzania zasobami ludzkimi w turystyce międzynarodowej (ekonomiczne, prawne, demograficzne, społeczno-kulturowe).
  • Przygotowanie procesu rekrutacji w przedsiębiorstwach turystycznych.
  • Metody rekrutacji personelu. Selekcja. Etapy selekcji.
  • Rozmowa kwalifikacyjna.
  • Testy psychologiczne.
  • Assessment Center.
  • Motywowanie kadry pracowniczej.
  • Rola szkoleń w rozwoju zawodowym pracowników przedsiębiorstw turystycznych.
  • Ocenianie pracowników (funkcje systemu ocen, metody oceny pracowników, błędy przy ocenianiu pracowników, przykłady kwestionariuszy oceny pracowników).

Ćwiczenia i laboratorium

  • Sporządzanie opisów stanowisk pracy.
  • Profil kompetencji pracownika turystyki.
  • Ustalanie potrzeb personalnych przedsiębiorstwa turystycznego.
  • Badanie przydatności kandydatów do pracy w przedsiębiorstwie turystycznym.
  • Procedura zwalniania pracowników. Program zwolnień monitorowanych.
  • Konstruowanie kwestionariuszy ocen pracowniczych w przedsiębiorstwie turystycznym.
  • Budowa i doskonalenie systemu wynagradzania. Rozwój zasobów ludzkich: wynagrodzenia (funkcje systemu wynagrodzeń, rodzaje wynagrodzeń).
  • Planowanie ścieżek kariery zawodowej w przedsiębiorstwie turystycznym.

Teaching methods

Wykład – w zależności od omawianego problemu - metody konwencjonalne lub problemowe, materiały audiowizualne.

Ćwiczenia -  dyskusja, pokaz, prezentacja, realizacja jednego zadania grupowego w formie prezentacji.

Warsztaty - przygotowanie projektu.

 

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Ocena końcowa z przedmiotu jest pochodną oceny z egzaminu (50%), oceny z ćwiczeń (25%) i oceny z warsztatów (25%).

Recommended reading

1. Armstrong M., Zarządzanie zasobami ludzkimi, Wolters Kluwer, Warszawa 2010.

2. Bąk – Grabowska D., Zarządzanie zasobami ludzkimi w warunkach stosowania niestandardowych form zatrudnienia, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wrocław 2016.

3. Borodako K., Foresight w turystyce: bariery wykorzystania i rozwoju, Wyd. C.H. Beck, Warszawa 2011. 

4. Król H., Ludwiczyński A., Zarządzanie zasobami ludzkimi. Podręcznik. Tworzenie kapitału ludzkiego organizacji, PWN, Warszawa 2011.

5. Tokarz A., Zarządzanie zasobami ludzkimi w sektorze turystycznym, Wyd. Difin, Warszawa 2008.

 

Further reading

1.  Nickson D., Human Resource Management for the Hospitality and Tourism Industries, Taylor&Francis Ltd., United Kingdom 2006.

2. Pawlak Z., Zarządzanie zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie, Wyd. Poltext, Warszawa 2011.

3. Pocztowski A., Zarządzanie zasobami ludzkimi, PWE, Warszawa 2007.
4. Puczkowski G., Determinanty zarządzania kadrami w usługach hotelarskich, Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn 2005.

5. Ścibiorek Z., Zarządzanie zasobami ludzkimi, Difin, Warszawa 2010.

Notes

Literatura zostanie uaktualniona w roku rozpoczęcia zajęć.


Modified by dr inż. Barbara Jurkowska (last modification: 07-06-2021 10:49)