SylabUZ

Generate PDF for this page

Hotelarstwo - course description

General information
Course name Hotelarstwo
Course ID 04.4-WZS-TiRP-H
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study tourism and entertainment
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Agnieszka Gandecka
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Exam
Class 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Przedmiot stawia sobie za cel przybliżenie studentom zasad funkcjonowania hotelu. Umożliwia zdobycie wiedzy z zakresu kategoryzacji bazy hotelowej, obsługą gości w hotelu, nowoczesnego zarządzania hotelem i inną bazą noclegową, działalności usługowej i handlowej hotelu, itp.

Prerequisites

Podstawowa wiedza z zakresu funkcjonowania hotelu

Scope

Wykłady

  • Zarys hotelarstwa w Polsce i na świecie
  • Podstawowa terminologia związana z hotelarstwem
  • Wzajemne relacje między turystyką, hotelarstwem a gastronomią
  • Rynek usług hotelarskich
  • Rodzaje przedsiębiorstw hotelarskich
  • Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich
  • Łańcuchy, systemy i sieci hotelowe
  • Mierniki charakteryzujące hotelarstwo
  • Organizacje hotelarskie na świecie i w Polsce
  • Kierunki rozwoju współczesnego hotelarstwa

Ćwiczenia

  • Części składowe współczesnego hotelu
  • Personel hotelowy
  • Zasady prowadzenia działalności gastronomicznej w hotelarstwie
  • Standardy obsługi i techniki pracy w hotelu
  • Obsługa osób niepełnosprawnych w hotelarstwie
  • Obsługa konferencji
  • Pion rekreacyjny, sportowy, zdrowotny w działalności współczesnego obiektu hotelarskiego
  • Internet w hotelarstwie

Teaching methods

Wykłady problemowe, prezentacje, metoda przypadków, dyskusje dydaktyczne,

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Ocena końcowa jest średnią ocen z egzaminu (50%) i ćwiczeń (50%)

Recommended reading

A. Panasiuk, D. Szostak, Hotelarstwo. Usługi-ekspolatacja-zarządzanie, Wyd. PWN, Warszawa 2009.

W. Alejziak, T. Marciniec, Międzynarodowe organizacje turystyczne, Wydawnictwo F.H-U Albis, Kraków 2003.

E. Wszędybył, S. Borkowski, Jakość i efektywność usług hotelarskich, Wyd. Nauk PWN, Warszawa 2007.

M. Milewska, B. Włodarczyk, Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości, Wyd. PWE, Warszawa 2015.

Further reading

J. Sala,  Formy współczesnego hotelarstwa, Wyd. Nauk UE Kraków, Kraków 2008.

Z. Błądek, T. Tulibacki, Dzieje krajowego hotelarstwa – od zajazd do współczesności, Wydawnictwo Albus, Poznań 2003.

M. Turkowski, Marketing usług hotelarskich, Wyd.  PWE, Warszawa 2003.

Notes


Modified by dr Agnieszka Gandecka (last modification: 07-06-2021 16:14)