SylabUZ
Course name | Wstęp do wiedzy o kulturze |
Course ID | 04.4-WZS-TiRP-WdWok |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | tourism and entertainment |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Bachelor's degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 1 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Exam |
Laboratory | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Credit with grade |
Class | 20 | 1,33 | 12 | 0,8 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest zapoznanie z podstawowymi pojęciami, metodami i celami badań o kulturze, odnoszących się do zagadnień teoretycznych oraz praktycznych. Część warsztatowa poświęcona jest zagadnieniom kulturowych odrębności społeczeństw przydatnych w turystyce i rekreacji.
Elementarna wiedza z zakresu historii oraz problematyki kultury uzyskana na poziomie szkoły średniej
Wykłady:
Ćwiczenia
Warsztaty:
metody aktywizujące: burza mózgów, metoda problemowa,
metody oparte na wykładzie: dyskusja, praca z tekstem,
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Ocena z przedmiotu jest średnią arytmetyczną oceny z pisemnego egzaminu końcowego z wykładów, zaliczenia ćwiczeń (pisemna praca) oraz warsztatów (aktywność na zajęciach)
1. Benedict R., Wzory kultury, Warszawa 2002.
2. Biedrzycki M., Genetyka kultury, Warszawa 1998
3. Brozi K.J., Antropologia kulturowa, Lublin 1992.
4. Burszta, W.J., Antropologia kultury, Poznań 1998.
5. Eliade M., Sacrum, mit, historia. Wybór esejów, Warszawa 1976.
6. Hofstede G., Hofstede G. J., Minkov M., Kultury i organizacje. Zaprogramowanie umysłu, M. Durska (tłum.), PWE, Warszawa 2011.
7. Jacyno M., Jawłowska J., Kempny M. (red.), Kultura w czasach globalizacji, Warszawa 2004.
8. Mikos v. Rohrscheidt A., Turystyka kulturowa. Fenomen, potencjał, perspektywy, Poznań 2010.
9. Pabian B., Wprowadzenie do wiedzy o kulturze. Podręcznik dla studentów kierunków turystycznych i ekonomicznych, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Katowice 2013.
10. Ritzer G., Makdonaldyzacja społeczeństwa. Wydanie na nowy wiek, Warszawa 2003.
11. Story J., Studia kulturowe i badania kultury popularnej. Teorie i metody, Kraków 2003.
1. Baldwin E., Longhurst B., McCracken S., Ogborn M., Smith G., Wstęp do kulturoznawstwa, Poznań 2007.
2. Barker Ch., Studia kulturowe, Kraków 2005.
3. Gajda J., Antropologia kulturowa, część I Wprowadzenie do wiedzy o kulturze, Toruń 2005.
4. Kłoskowska A., Teoria kultury, Warszawa 1981.
7. Maffesoli M., Czas plemion. Schyłek indywidualizmu w społeczeństwach ponowoczesnych, Warszawa 2008.
8. Mead M., Kultura i tożsamość. Studium dystansu międzypokoleniowego, Warszawa 1978,
9. Tropeenaars F., Hampden-Turner C., Siedem wymiarów kultury. Znaczenie różnic kulturowych w działalności gospodarczej, B. Nawrot (tłum.), Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2002.
literatura będzie uaktualniona na początku roku akademickiego
Modified by dr Agnieszka Gandecka (last modification: 09-06-2021 16:16)