SylabUZ

Generate PDF for this page

Praktyka zawodowa - course description

General information
Course name Praktyka zawodowa
Course ID 04.4-WZS-TiRP-PrZ
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study tourism and entertainment
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Paweł Czechowski
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Practical training 180 12 180 12 Credit

Aim of the course

Celem praktyk zawodowych jest praktyczne poznanie zasad funkcjonowania przedsiębiorstw funkcjonujących w branży turystycznej: Hotelarstwo - hotele i inne obiekty noclegowe.

Celem praktyk zawodowych jest połączenie wiedzy teoretycznej z zakresu studiów z praktyką.

Prerequisites

Zaliczenie przedmiotów objętych programem studiów dla V semestru studiów.

Scope

Praktyka zawodowa studenta kierunku turystyka i rekreacja powinna umożliwić praktyczne poznanie:

1/Poznanie zasad funkcjonowania, organizacji i metod pracy w hotelu i innych obiektach noclegowych:

a/poznanie dziennego harmonogramy pracy (zadania przydzielone na poszczególnych stanowiskach),

a/poznanie poszczególnych stanowisk pracy w hotelu i restauracji hotelowej, przedsiębiorstwa turystycznych (zakres obowiązków, kompetencje, odpowiedzialność),

b/poznanie lady recepcyjnej, obsługa gości hotelowych w recepcji, prowadzenie ewidencji meldunkowej, wymagane dokumenty meldunkowe, udzielanie informacji,

c/ zapoznanie się z przepływem informacji w pionie i poziomie,

d/poznanie zasad organizacji konferencji, narad, seminariów itp., oraz zasad obsługi uczestników tych imprez,

e/zapoznanie się z systemem HACPP w gastronomii hotelowej,

f/poznanie systemu motywacyjnego pracowników hotelu,

g/zapoznanie się ze strategią kalkulacji cen usług hotelowych,

h/zapoznanie się z wymaganiami kategoryzacyjnymi obowiązującymi w hotelarstwie,

i/uczestnictwo w działaniach marketingowych hotelu.

2/ Poznanie zasad funkcjonowania ośrodka wypoczynkowego, a w szczególności:

a/poznanie infrastruktury noclegowej, żywieniowej i rekreacyjno-sportowej,

b/zapoznanie się z Regulaminem  ośrodka obowiązującym gości oraz pracowników,

c/udział w programowaniu, organizacji i obsłudze imprez turystycznych,

d/ tworzenie banku informacji o firmie organizującej imprezę turystyczną ( profil działalności, kwalifikacje organizatorów, rekomendacje, doświadczenie itp.,

e/przygotowanie sprawozdania z udziału w programowaniu, organizowaniu i obsłudze imprezy turystycznej,

f/opis warunków materialno-technicznych organizatora wypoczynku (teren, obiekt, pomieszczenia, sprzęt sportowo-rekreacyjnych,

g/ocena jakości  świadczonych usług przez organizatora wypoczynku,

h/zapoznanie się z przepisami prawnymi w zakresie organizacji i realizacji imprez rekreacyjno-sportowych.

3. Poznanie zasad funkcjonowania przedsiębiorstwa turystycznego.

Teaching methods

Czynne uczestnictwo w praktyce zawodowej.

Realizacja zadań powierzonych przez opiekuna praktyk w przedsiębiorstwie turystycznym.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie praktyk odbywa się na podstawie prawidłowo wypełnionej Karty Praktyk Zawodowych obejmującej opis przebiegu praktyki oraz zakres obowiązków w trakcie praktyki zawodowej.

 

Recommended reading

Further reading

Notes


Modified by dr Agnieszka Gandecka (last modification: 24-06-2021 13:16)