SylabUZ
Course name | Praktyka zawodowa |
Course ID | 04.4-WZS-TiRP-PrZ |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | tourism and entertainment |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Bachelor's degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Practical training | 180 | 12 | 180 | 12 | Credit |
Celem praktyk zawodowych jest praktyczne poznanie zasad funkcjonowania przedsiębiorstw funkcjonujących w branży turystycznej: Hotelarstwo - hotele i inne obiekty noclegowe.
Celem praktyk zawodowych jest połączenie wiedzy teoretycznej z zakresu studiów z praktyką.
Zaliczenie przedmiotów objętych programem studiów dla V semestru studiów.
Praktyka zawodowa studenta kierunku turystyka i rekreacja powinna umożliwić praktyczne poznanie:
1/Poznanie zasad funkcjonowania, organizacji i metod pracy w hotelu i innych obiektach noclegowych:
a/poznanie dziennego harmonogramy pracy (zadania przydzielone na poszczególnych stanowiskach),
a/poznanie poszczególnych stanowisk pracy w hotelu i restauracji hotelowej, przedsiębiorstwa turystycznych (zakres obowiązków, kompetencje, odpowiedzialność),
b/poznanie lady recepcyjnej, obsługa gości hotelowych w recepcji, prowadzenie ewidencji meldunkowej, wymagane dokumenty meldunkowe, udzielanie informacji,
c/ zapoznanie się z przepływem informacji w pionie i poziomie,
d/poznanie zasad organizacji konferencji, narad, seminariów itp., oraz zasad obsługi uczestników tych imprez,
e/zapoznanie się z systemem HACPP w gastronomii hotelowej,
f/poznanie systemu motywacyjnego pracowników hotelu,
g/zapoznanie się ze strategią kalkulacji cen usług hotelowych,
h/zapoznanie się z wymaganiami kategoryzacyjnymi obowiązującymi w hotelarstwie,
i/uczestnictwo w działaniach marketingowych hotelu.
2/ Poznanie zasad funkcjonowania ośrodka wypoczynkowego, a w szczególności:
a/poznanie infrastruktury noclegowej, żywieniowej i rekreacyjno-sportowej,
b/zapoznanie się z Regulaminem ośrodka obowiązującym gości oraz pracowników,
c/udział w programowaniu, organizacji i obsłudze imprez turystycznych,
d/ tworzenie banku informacji o firmie organizującej imprezę turystyczną ( profil działalności, kwalifikacje organizatorów, rekomendacje, doświadczenie itp.,
e/przygotowanie sprawozdania z udziału w programowaniu, organizowaniu i obsłudze imprezy turystycznej,
f/opis warunków materialno-technicznych organizatora wypoczynku (teren, obiekt, pomieszczenia, sprzęt sportowo-rekreacyjnych,
g/ocena jakości świadczonych usług przez organizatora wypoczynku,
h/zapoznanie się z przepisami prawnymi w zakresie organizacji i realizacji imprez rekreacyjno-sportowych.
3. Poznanie zasad funkcjonowania przedsiębiorstwa turystycznego.
Czynne uczestnictwo w praktyce zawodowej.
Realizacja zadań powierzonych przez opiekuna praktyk w przedsiębiorstwie turystycznym.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Zaliczenie praktyk odbywa się na podstawie prawidłowo wypełnionej Karty Praktyk Zawodowych obejmującej opis przebiegu praktyki oraz zakres obowiązków w trakcie praktyki zawodowej.
Modified by dr Agnieszka Gandecka (last modification: 24-06-2021 13:16)