SylabUZ

Generate PDF for this page

Przedmiot do wyboru: Sztuka kulinarna w języku rosyjskim - course description

General information
Course name Przedmiot do wyboru: Sztuka kulinarna w języku rosyjskim
Course ID 09.2-WH-KBRP-SKJR-S18
Faculty Faculty of Humanities
Field of study Filologia rosyjska
Education profile academic
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2021/2022
Course information
Semester 6
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language russian
Author of syllabus
  • dr Agnieszka Łazar
  • dr Jolanta Fainstein
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Tutorial 30 2 - - Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z leksyką dotyczącą kulinariów i rozwijanie umiejętności wypowiadania się na tematy związane z szeroko pojętą sztuką kulinarną, oraz doskonalenie umiejętności językowych, sprawności mówienia, pisania i czytania.

Prerequisites

Brak wymagań.

Scope

Sporządzanie wypowiedzi pisemnych i ustnych poświęconych zagadnieniom związanym ze sztuką kulinarną, takim jak: wyposażenie kuchni (naczynia, sprzęt AGD); obiekty żywienia zbiorowego; sposoby przygotowania potraw; produkty żywnościowe (np. warzywa, owoce, zboża, mięso, ryby, owoce morza, dodatki spożywcze, przyprawy itd.); napoje alkoholowe i bezalkoholowe; główne dania kuchni rosyjskiego obszaru językowego; specyfika wybranych kuchni świata; receptury oraz techniki sporządzania wybranych potraw charakterystycznych dla poszczególnych kuchni regionalnych (np. francuskiej, śródziemnomorskiej, zachodnioeuropejskiej, wschodnioeuropejskiej, amerykańskiej i azjatyckiej); picie herbaty, jako element wschodniosłowiańskiego folkloru; kultura biesiadowania; savoir vivre przy stole.

Teaching methods

Wykład konwersatoryjny, dyskusja, gry dydaktyczne, praca w grupach, pogadanka, metoda sytuacyjna, wypowiedź ustna i pisemna, praca z użyciem środków audiowizualnych.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie przedmiotu na podstawie kontroli bieżącej (różne rodzaje zadań kontrolnych i prac domowych zarówno w formie pisemnej jak i ustnej).

Recommended reading

  1. Pado A., starter.ru 2, Warszawa 2006 (s. 18-25).
  2. Ples H., Bruzda G., Понемногу обо всём 1, Kraków 2001 (s. 96-158).
  3. Воробьёв В.В.,  Дронов В.В., Хруслов П.В., Москва... Россия... Речь и образы, Москва 2003 (s. 245-287).
  4. Karavanova N.B., Survival Russian, Moscow 2004 (s.235-257).
  5. Рубиева И.П., Яцеленко В.А., 50 русских текстов для чтения, Москва 2008 (21-22).
  6. Караванова Н.Б., Читаем и всё понимаем, Москва 2009 (146-160).
  7. Bartosiewicz A., i in., Język rosyjski dla studentów politologii, Lublin 2003 (s. 97-102).
  8. Wierieszczagina I., Давайте поговорим, Warszawa 1998 (s.188-199).
  9. Kossakowa M., Mierzwa M., Знакомимся с Россией, Rzeszów 2009 (s. 111-162).
  10. Gonczarowa T., Marszałek L., Русский язык 1.2., Bydgoszcz 2016 (s. 172-191, 210-216).
  11. Materiały zaczerpnięte ze współczesnej prasy rosyjskiej (np. Остановка: Россия! Magazyn dla uczących się języka rosyjskiego; Аргументы и факты, Огонёк i in.), ogólnodostępne teksty tematyczne, materiały internetowe.

Further reading

WYBÓR:

1.    Bazyluk M, Polowczyk T, Пособие по русскому языку для деловых людей, Poznań 1999.
2.    Caramitti M., Co i jak jeść w Rosji. Poradnik, rozmówki, słowniczek, Warszawa 2003
3.    Dobrowolski J., Туры по России. Język rosyjski dla zaawansowanych, Warszawa 2001.
4.    Danecka I., Добро пожаловать в Россию! Język rosyjski dla zaawansowanych, Warszawa 1998.
5.    Gołubiewa A., Czeczuga W., Węcławiak P., Słownictwo rosyjskie w ćwiczeniach, Warszawa 2012.
6.    Gołubiewa A., Kowalska N., Русский язык сегодня. Dla uczniów, studentów, przedsiębiorców, Warszawa 2000.
7.    Kossakowska –Maras M, Mierzwa M., Знакомимься с Россией, Rzeszów, 2009.
8.    Pado A., Читай, пиши, говори. II, Warszawa 1998.
9.    Ples A., Bruzda G., Понемногу обо всём. Podręcznik do nauki języka rosyjskiego dla studentów wyższych uczelni. Cz. 1, Kraków 2001. 
10.    Академия гостеприимства - сzasopismo internetowe: [w:] http://hotel-rest.com.ua/? q=node/300 [dostęp: 12.02.2017].
11.    Карабанова, Читаем и всё понимаем. Пособие по чтению и развитию речи для иностранцев, изучающих русский язык, Москва 2009.
12.    Павловска А. В., Русский мир. Характер, быт и нравы, том 2, Москва 2009.
13.    Похлёбкин В. В., Национальные кухни наших народов, Москва 2004.
14.    Сабитова З. К., Лингвокультурология. Учебник, Москва 2013.

 

Notes

Przedmiot jest prowadzony w języku rosyjskim z elementami języka polskiego.


Modified by dr Jolanta Fainstein (last modification: 05-05-2021 21:51)