SylabUZ
Course name | Przedmiot do wyboru: Sztuka kulinarna w języku rosyjskim |
Course ID | 09.2-WH-KBRP-SKJR-S18 |
Faculty | Faculty of Humanities |
Field of study | Filologia rosyjska |
Education profile | academic |
Level of studies | First-cycle studies leading to Bachelor's degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | russian |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Tutorial | 30 | 2 | - | - | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z leksyką dotyczącą kulinariów i rozwijanie umiejętności wypowiadania się na tematy związane z szeroko pojętą sztuką kulinarną, oraz doskonalenie umiejętności językowych, sprawności mówienia, pisania i czytania.
Brak wymagań.
Sporządzanie wypowiedzi pisemnych i ustnych poświęconych zagadnieniom związanym ze sztuką kulinarną, takim jak: wyposażenie kuchni (naczynia, sprzęt AGD); obiekty żywienia zbiorowego; sposoby przygotowania potraw; produkty żywnościowe (np. warzywa, owoce, zboża, mięso, ryby, owoce morza, dodatki spożywcze, przyprawy itd.); napoje alkoholowe i bezalkoholowe; główne dania kuchni rosyjskiego obszaru językowego; specyfika wybranych kuchni świata; receptury oraz techniki sporządzania wybranych potraw charakterystycznych dla poszczególnych kuchni regionalnych (np. francuskiej, śródziemnomorskiej, zachodnioeuropejskiej, wschodnioeuropejskiej, amerykańskiej i azjatyckiej); picie herbaty, jako element wschodniosłowiańskiego folkloru; kultura biesiadowania; savoir vivre przy stole.
Wykład konwersatoryjny, dyskusja, gry dydaktyczne, praca w grupach, pogadanka, metoda sytuacyjna, wypowiedź ustna i pisemna, praca z użyciem środków audiowizualnych.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Zaliczenie przedmiotu na podstawie kontroli bieżącej (różne rodzaje zadań kontrolnych i prac domowych zarówno w formie pisemnej jak i ustnej).
WYBÓR:
1. Bazyluk M, Polowczyk T, Пособие по русскому языку для деловых людей, Poznań 1999.
2. Caramitti M., Co i jak jeść w Rosji. Poradnik, rozmówki, słowniczek, Warszawa 2003
3. Dobrowolski J., Туры по России. Język rosyjski dla zaawansowanych, Warszawa 2001.
4. Danecka I., Добро пожаловать в Россию! Język rosyjski dla zaawansowanych, Warszawa 1998.
5. Gołubiewa A., Czeczuga W., Węcławiak P., Słownictwo rosyjskie w ćwiczeniach, Warszawa 2012.
6. Gołubiewa A., Kowalska N., Русский язык сегодня. Dla uczniów, studentów, przedsiębiorców, Warszawa 2000.
7. Kossakowska –Maras M, Mierzwa M., Знакомимься с Россией, Rzeszów, 2009.
8. Pado A., Читай, пиши, говори. II, Warszawa 1998.
9. Ples A., Bruzda G., Понемногу обо всём. Podręcznik do nauki języka rosyjskiego dla studentów wyższych uczelni. Cz. 1, Kraków 2001.
10. Академия гостеприимства - сzasopismo internetowe: [w:] http://hotel-rest.com.ua/? q=node/300 [dostęp: 12.02.2017].
11. Карабанова, Читаем и всё понимаем. Пособие по чтению и развитию речи для иностранцев, изучающих русский язык, Москва 2009.
12. Павловска А. В., Русский мир. Характер, быт и нравы, том 2, Москва 2009.
13. Похлёбкин В. В., Национальные кухни наших народов, Москва 2004.
14. Сабитова З. К., Лингвокультурология. Учебник, Москва 2013.
Przedmiot jest prowadzony w języku rosyjskim z elementami języka polskiego.
Modified by dr Jolanta Fainstein (last modification: 05-05-2021 21:51)