SylabUZ
Course name | Język rosyjski w hotelarstwie i gastronomii |
Course ID | 04.1-WH-FRSD-JRHG-S19 |
Faculty | Faculty of Humanities |
Field of study | Filologia rosyjska |
Education profile | academic |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2021/2022 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 3 |
Course type | obligatory |
Teaching language | russian |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Tutorial | 30 | 2 | - | - | Credit with grade |
Poszerzenie leksyki rosyjskiej z zakresu turystyki i gastronomii.
Znajomość języka rosyjskiego na poziomie B2.
Zawody i czynności w branży hotelarskiej i gastronomicznej.
Hotelarstwo: biuro podróży, formy turystyki, atrakcje turystyczne, rodzaje usług i ich rezerwacja, obiekty hotelarskie i ich wyposażenie.
Gastronomia: produkty spożywcze i dania, akcesoria i urządzenia gastronomiczne, przygotowanie dań i karta dań.
Zatrudnienie w hotelarstwie i gastronomii.
Tworzenie słownika tematycznego, praca z tekstem (indywidualna i w grupie), zadania praktyczne realizowane w formie projektowej.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Pozytywne oceny z przewidzianych prac domowych i kontrolnych oraz pracy zaliczeniowej realizowanej w formie projektowej.
1) Walczak-Sroczyńska B., Język rosyjski. Podręcznik dla studentów hotelarstwa, agroturystyki i organizacji ruchu turystycznego, Wyższa Szkoła Ekonomiczna 2001.
2) А. Голубева, А. Задорина, Е. Ганапольская, Русский язык для гостиниц и ресторанов, 2016.
3) Materiały autentyczne, zasoby internetowe.
1) Obłąkowska-Galanciak I., Jeglińska B., Język rosyjski w turystyce, UWM, 2002
2) Cieplicka M., Torzewska D., Russkij jazyk. Kompendium tematyczno-leksykalne, Wagros, 2008, s. 17-22.
3) Trushina L.B., Vohmina L.L., i in., Russkij ekzamien - turizm, Икар, 2005
4) Dobrowolski J., Tury po Rossii, Centralny Ośrodek Informacji Gospodarczej, 2003.
Modified by dr Agnieszka Łazar (last modification: 17-05-2021 18:20)