SylabUZ

Generate PDF for this page

Wiedza o Rosji I - course description

General information
Course name Wiedza o Rosji I
Course ID WieRosI01ĆFilol_genXU59K
Faculty Faculty of Humanities
Field of study Filologia rosyjska
Education profile academic
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 4
Course type obligatory
Teaching language russian
Author of syllabus
  • dr hab. Małgorzata Łuczyk, prof. UZ
  • dr Jolanta Fainstein
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Class 30 2 - - Credit with grade

Aim of the course

Przedmiot ma na celu usystematyzowanie i uzupełnienie wiedzy studentów na temat wybranych zagadnień dotyczących podstaw geografii i głównych miast Rosji, gospodarki Rosji, kolonizacji terenów zauralskich, organów państwowych i symboli narodowych FR, a także specyfiki realiów rosyjskich dotyczących kuchni i muzyki.

Prerequisites

Brak

Scope

  1. Rosja i jej miejsce na mapie świata
  2. Geografia, flora i fauna Rosji
  3. Flaga, hymn, herb oraz podział administracyjno-terytorialny RF
  4. Kuchnia Rosyjska
  5. Kurorty czarnomorskie
  6. Kolonizacja Syberii
  7. Narody i języki Rosji
  8. Moskwa
  9. Petersburg
  10. Pierestrojka
  11. Popularna muzyka rosyjska

Teaching methods

Wykład konwersatoryjny, pogadanka, praca z książką (indywidualna i praca w zespole), dyskusja problemowa, burza mózgów, pokaz.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie na ocenę na podstawie pozytywnych ocen z kontroli bieżącej (odpowiedzi ustne i prace kontrolne) oraz przygotowanie prezentacji multimedialnej. W przypadku chęci uzyskania 4 punktów ECTS należy zdać semestralne zaliczenie pisemne.

Recommended reading

  1. Русская кухня, комплект открыток, 1989.
  2. Co i jak jeść w Rosji - Langenscheidt Podróże.
  3. Регионы России, Школьный словарик, Москва 2015.
  4. Культурные ценности России, Школьный словарик, Москва 2015.
  5. Природные зоны России, Школьный словарик, Москва 2015.
  6. Животные России, Школьный словарик, Москва 2015.
  7. Реки, моря, озёра, горы России, Школьный словарик, Москва 2015.
  8. Растения России, Школьный словарик, Москва 2015.

Further reading

  1. S. Józefiak, Realia Rosji. Wybór tekstów z ćwiczeniami dla studentów filologii rosyjskiej i słowiańskiej, Kraków 2004.
  2. M. Czaplicka, Mój rok na Syberii, Toruń 2013.
  3. Е.В. Орлова, Е.П. Шастина, География и природа России, Москва 2014.
  4. J. Sempoliński, Siedem czarodziejskich miast, 1980.
  5. A. Telepnev, M. Ziomek, Влюбиться в Россию, Warszawa - Bielsko-Biała 2011.
  6. Ивченкова Г.Г., Потапов И.В., Окружающий мир 4, Москва 2012.
  7. H. Seheń - Kuchnia Rosyjska, Warszawa 1976.

Notes

Możliwość zaliczenia przedmiotu za 2 ECTS bez oceny. W przypadku chęci uzyskania 4 punktów ECTS należy zdać semestralne zaliczenie pisemne.


Modified by dr Jolanta Fainstein (last modification: 27-04-2022 20:47)