SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Procesy membranowe w przemyśle spożywczym |
Kod przedmiotu | 01.3-WB-BTD-PrMem-S18 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Biotechnologia / Biotechnologia żywności |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 5 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | - | - | Egzamin |
Laboratorium | 20 | 1,33 | - | - | Zaliczenie na ocenę |
Poznanie wiedzy z zakresu procesów membranowych stosowanych w przemyśle spożywczym. Poznanie budowy i rodzajów membran oraz technik membranowych.
Podstawy biologii, chemii, fizyki
Wykłady: Podstawy procesów membranowych, parametry i rodzaje membran oraz instalacje membranowe.Procesy rozdziału faz z wykorzystaniem membran; mikrofiltracja (MF), ultrafiltracja (UF), osmoza odwrócona (RO), nanofiltracja (NF), perwaporacja (PR), dializa.Techniczne aspekty procesów membranowych: polaryzacja stężeniowa, fouling, adsorpcja na powierzchni membrany, tworzenie warstwy żelowej oraz metody ich zapobiegania. Podstawowe parametry procesów membranowych.Zastosowanie technik membranowych w przemyśle spożywczym.
Laboratorium: Mikrofiltracja i ultrafiltracja produktów odpadowych przemysłu mleczarskiego. Analiza chemiczna i bilansowanie procesów membranowych produktów odpadowych przemysłu mleczarskiego. Mikrofiltracja brzeczek piwowarskich i nastawów winiarskich.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne w formie doświadczeń z wykorzystaniem sprzętu i urządzeń pracowni biotechnologii
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 45 minut i obejmuje 5 pytań otwartych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane jest uzyskanie 60% punktów.
Laboratorium – warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych. Oceniane są: test sprawdzający wiedzę (20 pytań, 60 min., ocena pozytywna - min 60% punktów) i sprawozdania z wykonanych doświadczeń.
Zmodyfikowane przez dr Andrzej Jurkowski (ostatnia modyfikacja: 20-04-2022 14:27)