SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Elementy fizjologii żywienia |
Kod przedmiotu | 16.1-WL-WFD-EFŻ |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Wychowanie fizyczne / nauczycielska |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Poznanie i zrozumienie mechanizmu regulacji procesów fizjologicznych, współdziałanie narządów i układów w przemianach metabolicznych oraz zachowanie homeostazy organizmu w procesie żywienia.
Wiedza z zakresu fizjologii człowieka oraz umiejętność korzystania z cyfrowych/naukowych baz danych i prezentacji efektów obserwacji naukowych.
1. Budowa i procesy trawienne w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego.
2. Neurohormonalne regulacja przyjmowania pokarmu; łaknienie, sytość.
3. Trawienie i wchłanianie: węglowodanów, białek i tłuszczów.
4. Dieta wegetariańska
5. Układ pokarmowy sportowca; zaburzenia funkcji w trakcie wysiłku.
Metoda podająca, wykład informacyjny pomiary i obserwacje z wykorzystaniem dostępnej aparatury, przygotowanie sprawozdań, metoda oparta na rozwiązaniu problemu.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Kolokwium po każdym omawianym temacie. Ocena pozytywna powyżej 50% uzyskanych punktów. W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
1. Konturek SJ. Fizjologia człowieka; podręcznik dla studentów medycyny. Wyd. Elsevier Urban & Partner 2013
2. Górski J. Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego. Wyd. PZWL 2006
3. Czasopisma i podręczniki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ (bazy danych w układzie alfabetycznym) http://www.bu.uz.zgora.pl/
Zmodyfikowane przez dr Ewa Skorupka (ostatnia modyfikacja: 05-05-2022 10:49)