SylabUZ

Generate PDF for this page

Żywienie w sporcie i rekreacji - course description

General information
Course name Żywienie w sporcie i rekreacji
Course ID 16.1-WL-WFD-ŻSiR
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Physical Education / Teaching
Education profile practical
Level of studies Second-cycle studies leading to MS degree
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 3
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Laboratory 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu postępowania żywieniowego u osób ze uprawiających sport oraz rekreację ze specjalnymi potrzebami  żywieniowymi.

Prerequisites

Obowiązuje wiedza i umiejętności zdobyte w procesie dotychczasowego kształcenia w ramach obowiązkowych przedmiotów związanych z żywieniem człowieka

Scope

Wykłady

Wykład wprowadzający (informacje  o przedmiocie i zapoznanie z karta przedmiotu). Zasady żywienia w wysiłku fizycznym u osób w różnym wieku i róznym stanie metabolicznym z uwzględnieniem węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin, składników mineralnych oraz wody. Żywienie osób niedożywionych (rekonwalecjencja żywieniowa) i z nadwagą oraz wynikającymi z niej  zaburzeniami metabolicznymi. Suplementy i odżywki wspomagające sprawność i wydolność organizmu (charakterystyka najskuteczniejszych suplementów stosowanych w sporcie).

Laboratorium

Opracowanie zaleceń żywieniowych i diet dla osób w różnym wieku (uprawiających sport lub w trakcie rekonwalescencji lub niedożywionych lub z nadwagą ) . 

Teaching methods

 

  • metody poszukujące: ćwiczenia praktyczne – obliczeniowe w ramach ćwiczeń komputerowych (programy dietetyczne)
  • metody podające: wykłady i prezentacja ćwiczeń z wykorzystaniem technik multimedialnych

  • metody aktywizujące: dyskusja, praca w grupach na wytyczony przez prowadzącego temat (burza mózgów), analiza wyników badań, wywiad żywieniowy.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Podstawa zaliczenia przedmiotu są: obecność na wykładach i ćwiczeniach, aktywność, oceny cząstkowe (kolokwium lub odpowiedź ustna w trakcie  ćwiczeń laboratoryjnych), stworzenie projektu żywieniowego dla wybranej osoby, wynik pisemnego kolokwium obejmującego materiał wykładów. Ocena końcowa to 50% wartości oceny z wykładów oraz 50 % wartości oceny z ćwiczeń laboratoryjnych.

Ocena końcowa: to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

 

Recommended reading

  1. Ciborowska H., Rudnicka A.,Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL 2018
  2. Bean A.: Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. ZYSK I SK-A, Poznań 2014
  3. Lim M. Y., O'Neale Roach J.: Metabolizm i żywienie. Seria Crash Course. Wydawnictwo Elsevier, Urban & Partner, Wrocław 2014.

  4. Jarosz M (red.): Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2020.

  5. Zając Z. (red.): Dietetyczne i suplementacyjne wspomaganie procesu treningowego. Akademia Wychowania Fizycznego w Katowicach, Katowice 2010.

  6. Celejowa I.: Żywienie w sporcie. PZWL, 2014

Further reading

Czasopisma i publikacje naukowe dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – www.bu.uz.zgora.pl

Notes

Ćwiczenia połączone (minimum 1,5 h)


Modified by dr inż. Anna Gawrońska (last modification: 25-04-2022 13:25)