SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Żywienie w zdrowiu |
Kod przedmiotu | 16.1-WL-WFD-ŻwZ |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Wychowanie fizyczne / nauczycielska |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Przedstawienie znaczenia składników odżywczych, mineralnych oraz witamin w organizmie – ich rola, objawy niedoboru, źródła w pożywieniu. Zapoznanie z mechanizmami regulacyjnymi dotyczącymi przyswajania, trawienia i wchłaniania pokarmów oraz procesów metabolicznych w organizmie. Wyposażenie w wiedzę dotyczącą przemian energetycznych w organizmie, umiejętność poprawnego obliczania podstawowej i całkowitej przemiany materii, wartości odżywczej pożywienia i bilansu energetycznego. Zapoznanie z wiedzą dotyczącą żywności wzbogaconej i funkcjonalnej. Zapoznanie z zasadami racjonalnego żywienia. Zapoznanie z zasadami nawadniania. Wskazanie i zapoznanie z współzależnościami pomiędzy żywieniem a zdrowiem człowieka i rozwojem chorób cywilizacyjnych. Omówienie zaleceń żywieniowych IŻŻ dla populacji polskiej.
Podstawowe wiadomości z chemii i biologii w zakresie programu studiów I stopnia.
Wykład: metoda podająca: wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych, filmy, makieta piramidy żywienia i dyskusja .
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest aktywne uczestnictwo w zajęciach, zaliczenie pisemne obejmujące treści programowe wykładów.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
Zmodyfikowane przez dr inż. Bogna Latacz (ostatnia modyfikacja: 27-04-2022 17:58)