SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy prawa żywnościowego |
Kod przedmiotu | 01.9-WB-ŻCZ2P-ppżyw-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 4 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 1 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z podstawami problemami prawa żywnościowego. Podanie źródeł prawa z tego zakresu i podstawowych definicji oraz zasad. Przybliżenie europejskiego prawa żywnościowego. Omówienie bezpieczeństwa żywności oraz jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Brak
1-2. Podanie i wyjaśnienie zasad prawa żywnościowego. Dyskusja na temat zasad prawa żywnościowego.
3-4. Prawo żywnościowe a Unia Europejska.
5-6. Polityka dotycząca bezpieczeństwa i jakości żywności.
7-8. Jakość handlowa artykułów rolno-spożywczych.
9-10. Produkty pochodzenia zwierzęcego.
11-12. Żywność tradycyjna i kontrole żywności – dyskusja.
13-14. Warunki nowej żywności. Co to jest GMO i jaki mam na ten temat pogląd – dyskusja.
15. Zaliczenie
Wykład oparty na prezentacji problemów, analizie materiałów źródłowych, dyskusji.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium zaliczeniowego i obecność na wykładach, a także aktywność na zajęciach.
Akty prawne:
1. Taczanowski M. Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Warszawa 2009
2. Nowe prawo żywnościowe Unii Europejskiej a systemy GMP, GHP, HACCP, pod red. J. Kowalskiej, Gdańska 2006
3. Wielka encyklopedia prawa. T. 8, Prawo rolne i żywnościowe, red. naczelny B. Hołyst, Warszawa 2015.
4. European food law, R. ORourke, M. Banotti, 2005, Springer
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 17:36)