SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Towaroznawstwo |
Kod przedmiotu | 01.9-WB-ŻCZ2P-tow-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest przekazanie studentowi podstawowej wiedzy z zakresu towaroznawstwa – znajomości najważniejszych grup produktów spożywczych, zasad ich klasyfikacji, znakowania oraz oceny jakości.
Chemia ogólna i nieorganiczna, chemia organiczna, chemia żywności, analiza żywności.
1. Definicje i podstawowe pojęcia związane z towaroznawstwem
2. Zasady klasyfikacji żywności
3. Znakowanie żywności – systemy i wymagane informacje
4. Opakowania i podstawowe informacje na temat przechowywania produktów żywnościowych
5. Podstawowe wyróżniki jakościowe produktów żywnościowych i sposoby ich oceny
6. Podstawowe założenia oceny sensorycznej i jej zastosowanie w ocenie jakości żywności
7. Przegląd podstawowych grup roślinnych produktów żywnościowych
8. Przegląd podstawowych grup produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego
- wykład multimedialny,
- dyskusja
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 22:31)