SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Technologia produkcji potraw |
Kod przedmiotu | 01.9-WB-ŻCZ2P-tpp-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 6 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Laboratorium | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z wybranymi procesami fizykochemicznymi, przebiegającymi podczas przygotowywania i tworzenia potraw i zasadami oceny sensorycznej potraw. Zapoznanie z zasadami dobrych praktyk produkcyjnych oraz elementami dobrych praktyk higienicznych. Studenci podczas kursu poznają również zasady serwowania posiłków.
Wiedza z zakresu ogólnej technologii żywności, podstaw żywienia człowieka.
Wykłady:
Ćwiczenia:
Metody podające:
Metody poszukujące:
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie ćwiczeń:
Ocenę z ćwiczeń oblicza się jako 50% ze średniej z ocen za sprawozdania z ćwiczeń oraz 50% ze średniej z wejściówek/ kartkówek z ćwiczeń.
Zaliczenie wykładu:
Ocenę z wykładu stanowi ocena z kolokwium końcowego.
Zaliczenie przedmiotu:
Ocenę końcową z przedmiotu stanowi średnia z ocen: 50% ocena końcowa z ćwiczeń oraz 50% ocena końcowa z wykładu.
Aby uzyskać pozytywną ocenę końcową student musi mieć zaliczone pozytywnie zarówno ćwiczenia jak i wykłady.
Kaźmierczak M., Zbiór zadań z gastronomii, WSiP, Warszawa, 2018
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 18-02-2023 21:41)