SylabUZ
Course name | Przedmiot do wyboru - Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych |
Course ID | 12.0-WL-Lek-PWDCWM |
Faculty | Faculty of Medicine and Health Sciences |
Field of study | Medical |
Education profile | academic |
Level of studies | Long-cycle studies leading to MS degree (6 years) |
Beginning semester | winter term 2022/2023 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Class | 30 | 2 | 30 | 2 | Credit |
Przekazanie wiedzy na temat aktualnych problemów zdrowotnych wynikających z nieprawidłowego żywienia oraz niezbilansowania diety. Znajomość zaleceń w żywieniu współczesnego człowieka w oparciu o wiedzę o wzajemnych korelacjach między żywnością i sposobem żywienia a zdrowiem człowieka. Znajomość metod oceny stanu odżywiania i postępowania w niedożywieniu. Umiejętność przekazywania zdobytej wiedzy osobom zdrowych i chorym. Kształtowanie świadomości pacjenta na temat możliwości zarządzania ryzykiem zdrowotnym i leczenia chorób dietozależnych poprzez właściwą dietę.
Wiedza z zakresu anatomii, biochemii i fizjologii człowieka.
1. Ocena sposobu żywienia i zwyczajów żywieniowych różnych grup ludności w aspekcie profilaktyki chorób cywilizacyjnych
2. Wybrane aspekty żywienia w różnych okresach życia
3. Leczenie żywieniowe w zaburzeniach gospodarki lipidowej
4. Rola diety w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej
5. Żywienie w chorobach nowotworowych
6. Rola żywienia w chorobach żołądka
7. Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej
8. Rola żywienia w chorobach trzustki i wątroby
9. Rola żywienia w chorobach sercowo-naczyniowych
10. Żywienie w chorobach nerek
11. Wybrane diety eliminacyjne
12. Interakcje leków z żywnością na wybranych przykładach
13. Żywienie a hospitalizacja
14. Wpływ używek na zdrowie człowieka
15. Żywność specjalna, funkcjonalna. Bezpieczeństwo żywności.
Seminaria są realizowane z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych oraz animacji według koncepcji problem base learning; materiały są̨ udostępniane na platformie e-learning Collegium Medicum http://elearning.cm.uz.zgora.pl/
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Przygotowanie pracy pisemnej o maksymalnej objętości 1000 słów na podstawie wybranego artykułu z dziedziny nauki medyczne i nauki o zdrowiu dotyczących leczenia żywieniowego w chorobach; szczegółowe kryteria oceny pracy zostaną przedstawione na pierwszych zajęciach. Pozostałe warunki określa Regulamin studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim https://www.uz.zgora.pl/index.php?regulamin-studiow
1. Gawęcki J. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. PWN Warszawa 2016.
2. Grzymisławski M, Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PWN Warszawa 2016.
3. Szczeklik A, Gajewski P. (red. prowadzący) Interna Szczeklika. Wyd. MP Kraków 2020
1. Grzymisławski M. Dietetyka kliniczna. Wyd. Lekarskie PZWL Warszawa 2019.
2. Czasopisma i e-booki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/
Student ma prawo złożyć pisemne (drogą e-mail konto UZ) zastrzeżenie dotyczące oceny zaliczenia (cząstkowego, końcowego) lub oceny egzaminu w ciągu 4 godzin od wystawienia oceny tj. przesłania informacji drogą e-mail przez prowadzącego zajęcia. W przypadku wpisania oceny do e-indeksu czas reklamacji wynosi 3 dni
Modified by dr hab. n. med. Agnieszka Ziółkowska, prof. UZ (last modification: 13-05-2022 12:12)