SylabUZ
Course name | Dietetics |
Course ID | 12.9-WL-PielP-DIET |
Faculty | Faculty of Medicine and Health Sciences |
Field of study | Nursing |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Bachelor's degree in nursing |
Beginning semester | winter term 2022/2023 |
Semester | 2 |
ECTS credits to win | 1 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Class | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Samokształcenie | 20 | 1,33 | - | - | Credit |
Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka oraz zasad profilaktyki żywieniowej w odniesieniu do najczęściej występujących zaburzeń zdrowotnych ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia.
Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii oraz umiejętność korzystania z cyfrowych/naukowych baz danych.
1. Żywność, żywienie a zdrowie.
2. Zasady prawidłowego żywienia w różnych okresach życia zależnie od aktywności fizycznej (dzieci i młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze).
3. Składniki odżywcze pożywienia: węglowodany, białka i aminokwasy, tłuszcze (nasycone i nienasycone).
4. Składniki odżywcze pożywienia: makro- mikroelementy, witaminy, woda.
5. Wartość odżywcza składników produktów spożywczych i potraw.
6. Normy żywienia dla populacji Polski, zasady planowania jadłospisów.
7. Ocena stanu odżywienia - metody, kwestionariusze, wywiady żywieniowy.
8. Wpływ zaburzeń stanu odżywienia na funkcjonowanie organizmu: nadwaga, otyłość, niedożywienie i jego następstwa.
9. Leczenie żywieniowe i opieka metaboliczna. Suplementacja diety, jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia.
10. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i samodzielna ordynacja środków spożywczych specjalnego przeznaczenia.
11. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu (normy zapotrzebowania energetycznego dla dzieci i młodzieży, obliczanie dobowego zapotrzebowania energetycznego), ocena podstawowej przemiany materii.
12. Żywienie zbiorowe. Higiena żywienia i żywności, zanieczyszczenia żywności.
13. Rodzaje diet dla pacjentów obciążonych chorobami somatycznymi.
14. Alergie i nietolerancje pokarmowe
15. Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w różnych stanach chorobowych.
Ćwiczenia są realizowane w formie prezentacji multimedialnych i analizy z dyskusją problemową dotyczącą wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej wraz z wykorzystaniem metod opartych na rozwiązaniu problemu
Udział studenta w konsultacjach - informacja na temat terminów konsultacji znajduje się na stronie internetowej oraz platformie Collegium Medicum
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Ćwiczenia - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć, przewidzianych do realizacji w ramach programu ćwiczeń oraz uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium końcowego. Ocenie podlegają prezentacje multimedialne, referaty omawiane na zajęciach i wykonanie zadań indywidualnych. Kolokwium końcowe obejmuje test z pytaniami otwartymi i zamkniętymi, jednokrotnego wyboru.
Ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów. Obliczanie oceny z kolokwium zaliczeniowego i zadań realizowanych podczas zajęć następuje zgodnie z progami procentowymi: 94-100% ocena bardzo dobry; 85-93% ocena dobry plus; 76-84% ocena dobry; 68-75% ocena dostateczny plus; 60-67% ocena dostateczny; 0-59% ocena niedostateczny.
W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.
Samokształcenie - warunkiem zaliczenia jest przygotowanie jadłospisu w oparciu o wywiad żywieniowy i chorobowy wybranego pacjenta.
Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.
Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji.
Pozostałe warunki zaliczenia przedmiotu określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim
Gawęcki J i wsp.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2012
Grzymisławski M, Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PWN Warszawa 2012.
Jarosz M (red.). Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017 - format pdf (do pobrania ze strony IŻŻ)
Sobotka L. i wsp.: Podstawy żywienia klinicznego. Edycja czwarta. Krakowskie wydawnictwo Scientifica, Kraków 2013
Gronowska-Senger A.: Zarys Oceny Żywienia, wydanie II uzupełnione, Wyd. SGGW, Warszawa 2013
Jarosz M (red.). Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia Warszawa 2010.
Czasopisma i e-booki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/
Materiały Instytutu Żywienia i Żywności http://www.izz.waw.pl/pl/
Modified by dr n. med. Joanna Hoffmann-Aulich (last modification: 20-07-2022 16:10)