SylabUZ

Generate PDF for this page

Dietetics - course description

General information
Course name Dietetics
Course ID 12.9-WL-PielP-DIET
Faculty Faculty of Medicine and Health Sciences
Field of study Nursing
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree in nursing
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • mgr Natalia Hertmanowska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Class 15 1 - - Credit with grade
Samokształcenie 20 1,33 - - Credit

Aim of the course

Przekazanie wiedzy na temat czynników warunkujących zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka oraz zasad profilaktyki żywieniowej w odniesieniu do najczęściej występujących zaburzeń zdrowotnych ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń wynikających z nieprawidłowej jakości żywności i nieprawidłowego żywienia.

Prerequisites

Wiedza z zakresu biochemii i fizjologii oraz umiejętność korzystania z cyfrowych/naukowych baz danych.

Scope

1. Żywność, żywienie a zdrowie.

2. Zasady prawidłowego żywienia w różnych okresach życia zależnie od aktywności fizycznej (dzieci i młodzież, osoby dorosłe, osoby starsze).

3. Składniki odżywcze pożywienia: węglowodany, białka i aminokwasy, tłuszcze (nasycone i nienasycone).

4. Składniki odżywcze pożywienia: makro- mikroelementy, witaminy, woda.

5. Wartość odżywcza składników produktów spożywczych i potraw.

6. Normy żywienia dla populacji Polski, zasady planowania jadłospisów.

7. Ocena stanu odżywienia - metody, kwestionariusze, wywiady żywieniowy. 

8. Wpływ zaburzeń stanu odżywienia na funkcjonowanie organizmu: nadwaga, otyłość, niedożywienie  i jego następstwa.

9.  Leczenie żywieniowe i opieka metaboliczna. Suplementacja diety, jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia.

10. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego i samodzielna ordynacja środków spożywczych specjalnego przeznaczenia.

11. Zapotrzebowanie energetyczne organizmu (normy zapotrzebowania energetycznego dla dzieci i młodzieży, obliczanie dobowego zapotrzebowania energetycznego), ocena podstawowej przemiany materii.

12. Żywienie zbiorowe. Higiena żywienia i żywności, zanieczyszczenia żywności.

13. Rodzaje diet dla pacjentów obciążonych chorobami somatycznymi.

14. Alergie i nietolerancje pokarmowe

15. Zalecenia żywieniowe i zasady dietoterapii w różnych stanach chorobowych.

Teaching methods

Ćwiczenia są realizowane w formie prezentacji multimedialnych i analizy z dyskusją problemową dotyczącą wyników uzyskanych w pracy indywidualnej i grupowej wraz z wykorzystaniem metod opartych na rozwiązaniu problemu 

Udział studenta w konsultacjach - informacja na temat terminów konsultacji znajduje się na stronie internetowej oraz platformie Collegium Medicum

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Ćwiczenia - warunkiem zaliczenia jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich zajęć, przewidzianych do realizacji w ramach programu ćwiczeń oraz uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium końcowego. Ocenie podlegają prezentacje multimedialne, referaty omawiane na zajęciach i wykonanie zadań indywidualnych. Kolokwium końcowe obejmuje test z pytaniami otwartymi i zamkniętymi, jednokrotnego wyboru. 

Ocena pozytywna powyżej 60% uzyskanych punktów. Obliczanie oceny z kolokwium zaliczeniowego i zadań realizowanych podczas zajęć następuje zgodnie z progami procentowymi: 94-100% ocena bardzo dobry; 85-93% ocena dobry plus; 76-84% ocena dobry; 68-75% ocena dostateczny plus; 60-67% ocena dostateczny; 0-59% ocena niedostateczny. 

W przypadkach nieobecności, Student powinien uzupełnić braki w terminie uzgodnionym z prowadzącym zajęcia.

Samokształcenie - warunkiem zaliczenia jest przygotowanie jadłospisu w oparciu o wywiad żywieniowy i chorobowy wybranego pacjenta.

Ocena końcowa to średnia arytmetyczna wszystkich form przewidzianych do realizacji przedmiotu. Wyniki średniej arytmetycznej ustala się zgodnie z zasadą: średnia 3,25 stanowi ocenę końcową 3,5; średnia 3,75 stanowi ocenę końcową 4,0; średnia 4,25 stanowi ocenę końcową 4,5; średnia 4,75 stanowi ocenę końcową 5,0.

Regulacje dotyczące warunków zaliczenia odpowiadają warunkom zaliczania bezpośredniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia zmian w przypadku konieczności przejścia na zaliczanie zdalne w czasie regulaminowym, przed rozpoczęciem sesji.

Pozostałe warunki zaliczenia przedmiotu określa Regulamin Studiów na Uniwersytecie Zielonogórskim

Recommended reading

  1. Gawęcki J i wsp.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2012

  2. Grzymisławski M, Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PWN Warszawa 2012.

  3. Jarosz M (red.). Normy żywienia dla populacji Polski. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017 - format pdf (do pobrania ze strony IŻŻ)

Further reading

Sobotka L. i wsp.: Podstawy żywienia klinicznego. Edycja czwarta. Krakowskie wydawnictwo Scientifica, Kraków 2013

Gronowska-Senger A.: Zarys Oceny Żywienia, wydanie II uzupełnione, Wyd. SGGW, Warszawa 2013

Jarosz M (red.). Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. Instytut Żywności i Żywienia Warszawa 2010.

Czasopisma i e-booki dostępne w Bibliotece Uniwersyteckiej UZ, cyfrowe bazy danych – nauki medyczne i nauki o zdrowiu; http://www.bu.uz.zgora.pl/

Materiały Instytutu Żywienia i Żywności  http://www.izz.waw.pl/pl/

Notes


Modified by dr n. med. Joanna Hoffmann-Aulich (last modification: 20-07-2022 16:10)