SylabUZ
Course name | Controlling w przedsiębiorstwach produkcyjnych |
Course ID | 06.9-WM-ZiIP-P-35_22 |
Faculty | Faculty of Mechanical Engineering |
Field of study | Management and Production Engineering |
Education profile | academic |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2023/2024 |
Semester | 4 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Project | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Credit with grade |
Celem przedmiotu jest poznanie podstawowych metod stosowanych w controllingu produkcji, nabycie umiejętności poprawnego wykorzystania danych finansowych w procesach podejmowania decyzji w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz pomiaru efektywności procesów produkcyjnych i funkcjonowania przedsiębiorstwa na podstawie analizy mierników zarówno finansowych, jak i niefinansowych.
Zarządzanie i ekonomika przedsiębiorstwa
Rachunek kosztów dla inżynierów
Wykład:
W1. Istota, cele i rodzaje controllingu. Rola i zadania kontrolera finansowego.
W2. Elementy systemu controllingu. Funkcje controllingu i kontroli. Klasyfikacja kosztów w rachunkowości zarządczej.
W3. Pojęcie centrum odpowiedzialności. Centra kosztów, przychodów, zysków i inwestycji – mierniki ich oceny. Controlling strategiczny i operatywny. Controlling funkcjonalny. Etapy wprowadzania systemu controllingu.
W4. Controlling produkcji – zadania i cele. Specyfikacja kosztów produkcji. Planowanie produkcji. Koncepcja analizy „wąskich gardeł” w controllingu produkcji.
W5. Aspekty planowania finansowego. Proces budżetowania. Rachunek zysków i strat w sprawozdaniu finansowym, dane w bilansie. Analiza odchyleń budżetowych.
W6. Controlling w zarządzaniu wartością firmy, graniczne nośniki wartości. Wskaźniki efektywności, oceny płynności, produktywności, wypłacalności, rentowności.
W7. Controlling strategiczny. Planowanie strategiczne a planowanie operacyjne. Aspekty controllingu w strategicznym zarządzaniu przedsiębiorstwem.
W8. Zaliczenie wykładu - końcowy test wiedzy.
Projekt:
P1: Zajęcia organizacyjne. Omówienie programu zajęć i formy zaliczenia przedmiotu. Omówienie tematu i wymagań dotyczących zadania projektowego.
P2. Opracowanie wstępnej koncepcji i metod dla realizowanego zadania projektowego.
P3. Praca indywidualna i grupowa nad zadaniem projektowym związanym z wybranym profilem działalności firmy.
P4. Wybór formy prawnej działalności gospodarczej - ocena wpływu na wynik finansowy jednostki. Omówienie zakładowego planu kont i warunków początkowych rozpoczęcia działalności przedsiębiorstwa z punktu systemu controllingu.
P5. Omówienie rocznego budżetu, opis działalności firmy w sprawozdaniu finansowym (bilansu, rachunku zysków i strat). Ocena centrów kosztów i przychodów.
P6. Analiza działalności przedsiębiorstwa produkcyjnego wg wybranych wskaźników na podstawie sprawozdań finansowych.
P7. Ocena perspektywy rozwoju produkcji i przedsiębiorstwa wynikająca z kontroli zarządczej, operacyjne planowanie działalności produkcyjnej.
P8. Podsumowanie i zaliczenie projektu.
W: Metoda podająca - wykład informacyjny i metoda eksponująca - prezentacja multimedialna.
P: Metody praktyczne - praca indywidualna i zespołowa przy rozwiązywaniu elementów zadania projektowego.
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Zaliczenie projektu: Wykonanie zadania projektowego zgodnie z ustalonymi wytycznymi.
Zaliczenie wykładu: Uzyskanie pozytywnej oceny z testu wiedzy. Progi procentowe z sumy punktów dla ocen: niedostateczny 0%-50%, dostateczny 51%-60%, dostateczny plus 61%-70%, dobry 71%-80%, dobry plus 81%-90%, bardzo dobry 91%-100%.
Ocena końcowa: stanowi średnią arytmetyczną pozytywnych ocen z wykładu i projektu.
Pozostałe warunki uczestnictwa i zaliczenia określa Regulamin studiów.
Modified by dr inż. Renata Kasperska (last modification: 26-02-2023 23:36)