SylabUZ

Generate PDF for this page

Designing for Quality - course description

General information
Course name Designing for Quality
Course ID 06.9-WM-ZiIP-IJ-P-51_22
Faculty Faculty of Mechanical Engineering
Field of study Management and Production Engineering
Education profile academic
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2023/2024
Course information
Semester 5
ECTS credits to win 2
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • doc. dr inż. Julian Jakubowski
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Credit with grade
Project 15 1 9 0,6 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z metodami projektowania dla jakości w cyklu istnienia wyrobu, sposobami identyfikacji czynników, które najsilniej oddziaływają na jakość wyrobów lub procesu oraz wykorzystania ich do zaprojektowania wyrobu lub procesu odpornego na działania zakłóceń, które mogą obniżyć jakość, zapewnienia uzyskiwania jakości wykonania jak najbliższej jakości projektowej oraz sterowania jakością wyrobu w czasie jego wytwarzania oraz eksploatacji.

Prerequisites

Podstawy metrologii, podstawy projektowania inżynierskiego, statystyka matematyczna, materiałoznawstwo

Scope

Wykład

 W1:  Struktura procesu projektowania. Metody projektowania dla jakości.

W2: Metody eksperymentalne w projektowaniu wyrobu i procesu (Metoda Shainina, Metoda Taguchiego).

W3: Analiza przyczyn i skutków wad (FMEA). Analiza drzewa wad (FTA). Metoda QFD.

W4: Jakość projektowa w ujęciu Deminga. Jakość procesu projektowania.

W5: Metody kontroli w tym techniki kontroli statystycznej.   Statystyczna kontrola odbiorcza. Statystyczna kontrola procesu.

W6: Metody pracy zespołowej: burza mózgów, metoda niekompetencji, metoda za i przeciw, koła jakości.

W7: Wybrane techniki wspomagające jakość: Raport 8D, metoda 5S, metoda 5-Why. Pojęcie technologiczności, kryteria i zasady wyboru optymalnego procesu technologicznego. Wymagania konieczne do spełnienia w procesie projektowania wyrobu w celu uzyskania technologiczności konstrukcji.

W8: Aktualne trendy rozwojowe technik wytwarzania ze szczególnym uwzględnieniem czynników wpływających na obniżkę kosztów produkcji ( zmniejszenie energochłonności i zużycia materiałów, automatyzacja) przy jednoczesnym podwyższeniu jakości wyrobów.

 

W ramach laboratorium opracowywane są następujące zagadnienia:

L1:  Opracowanie założeń projektowych dla części maszyny lub podzespołu z uwzględnieniem warunków użytkowania,

L2-L3:  Opracowanie szczegółowego planu pracy zespołowej na podstawie siedmiu kroków.

L4-L7:  Wybór adekwatnych metod projektowania dla jakości dla wybranego wyrobu. Zastosowanie wybranych metod (z wykładu) dla projektowania projakościowego

L8:  Prezentacja rozwiązań

Teaching methods

Wykład - konwencjonalny.

Laboratorium: praca zespołowa i z dokumentem źródłowym

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Wykład – warunkiem zaliczenia części wykładowej jest uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium obejmującego weryfikację znajomości podstawowych zagadnień. Student dostaje 5 pytań dotyczących zagadnień przedmiotu. Na ocenę z egzaminu składają się oceny z 5-ciu pytań egzaminacyjnych. Wpisuje się średnią ocenę z 5-ciu pytań.

Laboratorium – warunkiem zaliczenia laboratorium jest uzyskanie oceny pozytywnej z przedłożonego sprawozdania na nośniku elektronicznym i merytorycznego uzasadnienia przyjętych rozwiązań. Ocena wyznaczana na podstawie składowej oceniającej umiejętności związane z realizacją zadań laboratoryjnych.  

Zaliczenie przedmiotu: Ocena końcowa na zaliczenie przedmiotu jest średnią arytmetyczną z ocen za poszczególne formy zajęć.

Recommended reading

1.         Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami. PWN, Warszawa 2008.

2.         Dietrich E., Schulze A.: Metody statystyczne w kwalifikacji środków pomiarowych maszyn i  procesów produkcyjnych, Notika System, Warszawa 2000.

3.         Grudowski P.: Projektowanie, nadzorowanie i doskonalenie systemu jakości. Wyd. ODiDK, Gdańsk 2010.

4.         Grzenkowicz N., i inni: Zarządzanie jakością – metody i instrumenty controllingu jakości. Wyd. Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2009.

5.          Sałaciński T.: SPC Statystyczne sterowanie procesami produkcji. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 2009.

6.          Sęp J., Perłowski R., Pacana A.: Techniki wspomagania zarządzania jakością. Wyd. Pol. Rzeszowskiej, Rzeszów 2006.

 

Further reading

1.         Kidlarski E.: Jakość wyrobów, PWN, Warszawa 1988.

2.    

 

Notes

Brak


Modified by dr inż. Tomasz Belica (last modification: 12-04-2023 15:18)