Zapoznanie studentów z klasyfikacją artykułów żywnościowych, oraz przedstawienie podziału asortymentowego, cech charakterystycznych, wartości odżywczej i wymagań jakościowych dla poszczególnych grup produktów spożywczych.
Wymagania wstępne
Wiedza z technologii ogólnej, chemii żywności.
Zakres tematyczny
Definicje i kryteria podziału żywności, Krajowe i unijne przepisy prawne z zakresu towaroznawczej oceny jakości żywności. Aktualne regulacje prawne w UE i Polsce dotyczące produktów żywnościowych
Charakterystyka produktów zbożowych
Charakterystyka produktów ziemniaczanych
Charakterystyka produktów owocowo-warzywnych
Charakterystyka mięsa, przetworów mięsnych i jaj
Charakterystyka mleka i produktów mleczarskich
Charakterystyka ryb, przetworów rybnych oraz tłuszczów
Metody kształcenia
Wykład:
- prezentacja multimedialna
- dyskusja
Efekty uczenia się i metody weryfikacji osiągania efektów uczenia się
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Korzystając z niniejszej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej.