SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Podstawy biotechnologii |
Kod przedmiotu | 01.3-WB-ŻCZ2P-pb-S22 |
Wydział | Wydział Nauk Biologicznych |
Kierunek | Żywienie człowieka i dietoterapia |
Profil | praktyczny |
Rodzaj studiów | pierwszego stopnia z tyt. inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2022/2023 |
Semestr | 7 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 3 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 30 | 2 | 18 | 1,2 | Zaliczenie na ocenę |
Ćwiczenia | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z problemami współczesnej biotechnologii (np. bioprocesy, biotransformacje, organizmy modyfikowane genetycznie, terapia genowa, biofarmaceutyki, ksenotransplantacje, fermentacje, biopaliwa), zastosowaniem metod biotechnologicznych w oczyszczaniu środowiska (bioremediacja, fitoremediacja) oraz wykorzystania organizmów w przemyśle spożywczym, medycynie, rolnictwie i ochronie środowiska.
Podstawowa wiedza, umiejętności oraz kompetencje w zakresie biologii i biochemii.
Wykłady:
Ćwiczenia
Metody podające:
- wykłady informacyjne z wykorzystaniem technik multimedialnych
- wykłady problemowe
Ćwiczeniowo-praktyczna:
- eksperymentalna
- doświadczeń i obserwacji
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Ćwiczenia:
- zaliczenie sprawozdań (2 w ciągu semestru) i kolokwium zaliczeniowego – wymóg konieczny przystąpienia do zaliczenia kolokwium z wykładów
Wykład:
- kolokwium pisemne obejmujące treści wykładowe. Warunkiem otrzymania oceny pozytywnej jest udzielenie minimum 50 % poprawnych odpowiedzi.
Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ocen z ćwiczeń i wykładu.
1. Bednarski W., Pietkiewicz J.J.: Biotechnologia żywności dla dietetyków. Aspekty technologiczne i żywieniowe, Wyd. PWSZ w Legnicy, 2018.
2. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2011.
3. Bednarski W., Repsa A. (red.), Biotechnologia żywności. Wyd. Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2015.
4. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2010.
1. Lee B.H.: Fundamentals of Food Biotechnology. Wyd. John Wiley & Sons, Ltd, 2014
2.Nash D.: Food Biotechnology. Wyd. Callisto Reference, 2018
Zmodyfikowane przez dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 04-02-2023 15:44)