SylabUZ

Generate PDF for this page

Zastosowanie suplementacji w dietetyce - course description

General information
Course name Zastosowanie suplementacji w dietetyce
Course ID 12.9-WB-ŻCZ2P-supl-S22
Faculty Faculty of Biological Sciences
Field of study Human nutrition
Education profile practical
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2022/2023
Course information
Semester 7
ECTS credits to win 1
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr inż. Anna Gawrońska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 20 1,33 12 0,8 Credit with grade

Aim of the course

Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie roli witamin oraz makro i mikroelementów w prawidłowym żywieniu oraz skutkach zastosowania suplementów w diecie (pozytywnych i możliwych negatywnych).

Prerequisites

Wiedza w zakresie:  fizjologii człowieka, żywienia człowieka, dietetyki.

Scope

Wykłady:

  1. Wymaganie prawne, jakie muszą spełniać suplementy diety wprowadzane do obrotu na terytorium RP.
  2. Normy dotyczące witamin i minerałów dla różnych grup wiekowych.
  3. Rynek suplementów w Polsce.
  4. Prawidłowa zbilansowana dieta a suplementy.
  5. Zalecana suplementacja witaminowa i mineralna w określonych grupach wiekowych i stanach fizjologicznych - współdziałanie ze specjalistami innych branży (farmaceutami i ochroną zdrowia) w promocji zdrowego odżywiania i ograniczania negatywnych skutków nadużywania suplementów.
  6. Zagrożenia wynikające z zażywania suplementów (interakcje z lekami, przedawkowania).

Teaching methods

Metody podające: wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, wykład problemowy

Metody poszukujące: dyskusja.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunkiem zaliczenia wykładu jest:

- obecność w trakcie wykładów,

- zaliczenie z oceną na podstawie kolokwium zaliczeniowego z treści prezentowanych w trakcie wykładów (warunkiem uzyskania oceny pozytywnej jest uzyskanie minimum 60% punktów).

Oceną z przedmiotu jest ocena z kolokwium podsumowującego przedmiot.

Recommended reading

Literatura podstawowa:      

  1. Brzozowska A., Roszkowski W., Pietruszka B., Kałuża J.: Witaminy i składniki mineralne jako suplementy diety. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 4 (45) Supl., 5-16.
  2. Gawęcki J, Hryniewiecki l. Żywienie człowieka. tom1. Warszawa: PWN,2008.9.
  3. Gawęcki J, Roszkowski W. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2011.6.
  4. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji Polski. IŻŻ, Warszawa 2020.
  5. Jarosz M. Suplementy diety a zdrowie. Porady lekarzy i dietetyków. PZWL, Warszawa 2008

 

Akty prawne:

  1. Główny Inspektorat Sanitarny (GIS): http://gis.gov.pl
  2. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. Dz. U. 2006 r. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.
  3. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015 r., poz. 594).
  4. Ustawa: Prawo farmaceutyczne z dnia 6 września 2001 r. Dz. U. 2008 r. Nr 45, poz. 271 z późn. zm.
  5. Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji. Dz. Urz. UE L 404, s. 26.
  6. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1170/2009 z dnia 30 XI 2009 r. zmieniające dyrektywę 2002/46/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, w odniesieniu do wykazów witamin i składników mineralnych oraz ich form chemicznych,które można dodawać do żywności, w tym suplementów żywnościowych. Dz. Urz. UE L 314, s. 36. [17]
  7. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementówdiety (Dz. U. z 2014 r., poz. 453 z późn. zm.)

Further reading

Wybrane publikacje prezentowane przez prowadzącego.

Notes


Modified by dr hab. Mariusz Kasprzak, prof. UZ (last modification: 18-02-2023 19:19)