SylabUZ

Generate PDF for this page

COMPANY IN INTERNATIONAL ENVIRONMENT - course description

General information
Course name COMPANY IN INTERNATIONAL ENVIRONMENT
Course ID 14.6-WZ-ZarzP-POM
Faculty Faculty of Economics and Management
Field of study Management
Education profile academic
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2023/2024
Course information
Semester 3
ECTS credits to win 4
Course type optional
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr Iwona Lubimow-Burzyńska
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Lecture 15 1 9 0,6 Exam
Class 30 2 18 1,2 Credit with grade

Aim of the course

Celem przedmiotu jest zapoznanie z problematyką z zakresu procesów i uwarunkowań różnych wymiarów otoczenia przedsiębiorstwa oraz kształtowanie umiejętności praktycznych przygotowujących do wykorzystania wiedzy w pracy zawodowej.

Prerequisites

brak

Scope

W ramach prowadzonych ćwiczeń: Wprowadzenie do problematyki przedmiotu. Przedsiębiorstwo w otoczeniu międzynarodowym. Składowe i analiza otoczenia . Kryteria oceny konkurencyjności gospodarek poszczególnych krajów. Benchmarking.  Wpływ globalizacji i integracji na poszczególne składowe otoczenia przedsiębiorstwa. Otoczenie technologiczne i naukowe. Otoczenie internetowe. Otoczenie społeczno – kulturowe. Procesy zachodzące w otoczeniu polityczno – prawnym.

W ramach prowadzonych wykładów: mikro i makro otoczenie przedsiębiorstwa koncepcje człowieka w gospodarce; rola państwa w gospodarce; relacje polityki i ekonomii w procesie globalizacji; międzynarodowe stosunki ekonomiczne; struktura organizacyjna i kultura organizacyjna przedsiębiorstwa w globalnej gospodarce.

Teaching methods

Wykład konwencjonalny, praca z dokumentem źródłowym, praca w grupach z wykorzystaniem mnemotechnik uczenia się, dyskusja, prezentacja.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Warunki zaliczenia dla ćwiczeń: Średnia wyciągnięta z pozytywnych ocen z prezentowanych mind map  z użyciem dostępnych narzędzi dydaktycznych (np. projektor multimedialny, rzutnik); 

Warunki zaliczenia dla wykładów: egzamin pisemny; pytania zamknięte (na ocenę dostateczny należy uzyskać 65% poprawnych odpowiedzi w teście 

Recommended reading

  1. Koćwin L. (red. nauk.), Przedsiębiorstwo w otoczeniu międzynarodowym, Uniwersytet Zielonogórski, Zielona Góra 2006
  2. Przedsiębiorstwo w otoczeniu globalnym, red. Dębicka O., Oniszczuk-Jastrząbek A., Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2020
  3. Ignatiuk S., Ignatiuk S., Zarządzanie strategiczne w świetle teorii i praktyki, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Białymstoku, Białystok 2003.
  4. Obłój K, Wąsowska A, Zarządzanie międzynarodowe, Teoria i Praktyka,  PWE Warszawa 2014
  5. Tencati A., Zsolna L., Collaborative Enterprise and Sustainability,  Journal of Business Ethics, 2012 -  110 (3):345-354.

Further reading

  1. Romanowska M., Alianse strategiczne przedsiębiorstw, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1997.
  2. Jarczewska-Romaniuk A., Relacje polityki i ekonomii w procesie globalizacji, [w:] Globalizacja a stosunki międzynarodowe, redakcja E. Haliżak, R. Kuźniar, J. Symonides, PWN 2004.
  3. Zarządzanie przedsiębiorstwem w zmiennym otoczeniu, w kontekście zrównoważonego rozwoju, red. Pujer K., Exante, Wrocław 2016
  4. Lisiński M., Metody planowania strategicznego, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2004.
  5. Ustawa o partnerstwie publiczno-prywatnym z dn. 19 grudnia 2008r.
  6. Ustawa o europejskim zgromadzeniu interesów i spółce europejskiej z dn. 4 marca 2005,
  7. Ustawa o udostępnianiu informacji gospodarczych i biurach informacji gospodarczej z dn. 9 kwietnia 2010 r.
  8. Enterprise and its Business Environment, ed.  Arsen N., McFarlane J., MacIntosh R.,Goodfellow, 2016

Notes


Modified by dr Iwona Lubimow-Burzyńska (last modification: 24-05-2023 09:12)