SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Techniczne przygotowanie produkcji |
Kod przedmiotu | 06.9-WM-ZIP-ZL-D-18_15W_pNadGenGMM8R |
Wydział | Wydział Mechaniczny |
Kierunek | Zarządzanie i inżynieria produkcji / Zarządzanie logistyczne |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2016/2017 |
Semestr | 2 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 4 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Egzamin |
Projekt | 30 | 2 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Celem przedmiotu jest nabycie przez studenta umiejętności techniczno-organizacyjnego przygotowania produkcji oraz opanowanie narzędzi i technik stosowanych w procesie przygotowania produkcji.
Organizacja systemów produkcyjnych, Zarządzanie produkcją i usługami
Treści wykładowe: Proces przygotowania produkcji w działalności przedsiębiorstwa. Charakterystyka prac technicznego przygotowania produkcji. Przygotowanie produkcji: projektowo-konstrukcyjne, technologiczne i organizacyjne. Zarządzanie dokumentacją techniczną. Wykorzystanie technik komputerowych w przygotowaniu produkcji.
Projekt - opracowaniu projektu technicznego przygotowania produkcji nowego lub modernizowanego wyrobu z uwzględnieniem:
Wykład konwencjonalny.
Projekt – praca studentów z wykorzystaniem literatury, norm oraz komputera. Wykorzystanie burzy mózgów i innych metod kreatywności do rozwiązywania problemów inżynierskich.
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Wykład: Ocena wystawiana na podstawie egzaminu pisemnego obejmującego weryfikację znajomości podstawowych zagadnie
Projekt: zaliczenie na ocenę. Kryteria oceny projektu obejmują: zastosowanie wybranych metod, technik lub narzędzi do opracowania projektu, uwzględnienie analizy rynku oraz zarządzania i organizacji przedsiębiorstwa, elementy innowacyjności w projekcie.
Końcowa ocena z przedmiotu jest średnia arytmetyczną z jego poszczególnych form.
Szatkowski K, Przygotowanie produkcji, PWN, Warszawa 2008
Matuszek J., Inżynieria produkcji, Wydawnictwo PŁ, Bielsko-Biała 2000
Durlik I., Inżynieria Zarządzania. Strategia i projektowanie systemów produkcyjnych, PLACET, Warszawa 2000
Pająk E., Zarządzanie produkcją. Produkt, technologia, organizacja, PWN, Warszawa 2006
Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Michał Sąsiadek, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 20-09-2016 08:49)