SylabUZ

Generate PDF for this page

Production Control - course description

General information
Course name Production Control
Course ID 06.9-WM-ZIP-P-37_14P_pNadGen2QBIM
Faculty Faculty of Mechanical Engineering
Field of study Management and Production Engineering / Production and Services Management
Education profile academic
Level of studies First-cycle studies leading to Engineer's degree
Beginning semester winter term 2016/2017
Course information
Semester 4
ECTS credits to win 5
Course type obligatory
Teaching language polish
Author of syllabus
  • dr hab. inż. Anna Saniuk, prof. UZ
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Project 15 1 9 0,6 Credit with grade
Lecture 30 2 18 1,2 Exam

Aim of the course

Celem przedmiotu jest poznanie elementarnych zasad funkcjonowania przedsiębiorstwa, nabycie umiejętności poprawnego wykorzystania danych finansowych gromadzonych na kontach księgowych w procesach podejmowania decyzji w przedsiębiorstwach produkcyjnych oraz pomiaru efektywności procesów produkcyjnych, analizy tych danych i oceny efektywności funkcjonowania przedsiębiorstwa na podstawie analizy mierników zarówno finansowych, jak i niefinansowych.

Prerequisites

Podstawy ekonomii

Scope

W ramach wykładu omawiane są następujące treści:

Rachunkowość jako system informacyjny przedsiębiorstwa. Prowadzenie ksiąg rachunkowych i form uproszczonych ewidencji. Bilans. Zasada równowagi bilansowej. Rachunek zysków i strat. Sprawozdanie finansowe jako źródło informacji o kondycji przedsiębiorstwa. Czytanie bilansu. Analiza rachunku zysków i strat. Ustalanie wyniku finansowego. Znaczenie wyniku finansowego w ocenie kondycji finansowej przedsiębiorstwa. Ewidencja operacji gospodarczych. Operacje gospodarcze bilansowe i wynikowe. Zasady funkcjonowania kont księgowych, plan kont. Przychody i koszty w rachunkowości przedsiębiorstw. Metody wyceny materiałów, towarów i wyrobów gotowych. Zrównoważona karta wyników. Kluczowe wskaźniki efektywności. Specyfika pomiaru procesów produkcyjnych. Analiza, monitoring i kontrola procesów produkcyjnych. Zasady planowania operacyjnego i tworzenia budżetów.

 

W ramach projektu studenci pracują w zespołach (2-3 osobowych) oraz indywidualnie wykonując zadania projektowe z zakresu:

- wyboru form ewidencji gospodarczej w momencie zakładania działalności gospodarczej i oceny ich wpływu na wynik finansowy jednostki,

- klasyfikacji składników bilansu, sporządzania bilansu jednostek gospodarczych,

- księgowania operacji gospodarczych i zasady funkcjonowania kont księgowych,

- analizy bilansu i rachunku zysków i strat,

- opracowania mapy strategii,

- opracowywania kluczowych wskaźników efektywności do pomiaru realizacji celów strategicznych przedsiębiorstwa oraz oceny efektywności procesów produkcyjnych.

 

Teaching methods

Wykład konwencjonalny. Projekt w formie zadań projektowych wykonywanych w grupach (zespołach) oraz indywidualnie. Analiza przypadków.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Pozytywna ocena z projektu obejmująca określoną sumę punktów z referatu, przygotowanego projektu i zadań projektowych realizowanych indywidualnie i w grupach podczas zajęć (70% oceny końcowej) oraz pozytywna ocena z egzaminu (30% oceny końcowej).

Recommended reading

Foremna-Pilarska M., Controlling: narzędzia i struktury, PWE, Warszawa 2015.

Świderska G. K., Controlling kosztów i rachunkowość zarządcza, Difin, Warszawa 2010.

Chomuszko M., Controlling procesów: jak wdrożyć?, PWN, Warszawa 2010.

Further reading

Nowak E., Nieplowicz M., Rachunkowość a controlling, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Wrocław 2014.

 

Notes


Modified by dr hab. inż. Anna Saniuk, prof. UZ (last modification: 13-09-2016 22:24)