SylabUZ
Course name | Selected problems in enzymology |
Course ID | 13.9-WB-BTD-PW7-N14 |
Faculty | Faculty of Biological Sciences |
Field of study | Biotechnology |
Education profile | academic |
Level of studies | Second-cycle studies leading to MS degree |
Beginning semester | winter term 2016/2017 |
Semester | 4 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 30 | 2 | - | - | Credit with grade |
Laboratory | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
Zapoznanie się z procesami biotechnologicznymi w produkcji żywności
Podstawy biotechnologii, chemii i biologii.
Wykłady: Podstawowe pojęcia z zakresu technologii żywności, Operacje podstawowe w procesach biotechnologicznych. Procesy fermentacyjne w przemyśle spożywczym (fermentacja alkoholowa, mlekowa, propionowa, octowa, wytwarzanie kwasu cytrynowego). Produkcja metabolitów (biosynteza aminokwasów, mikrobiologiczna biosynteza tłuszczu, polisacharydów i substancji aromatycznych). Procesy enzymatyczne – zastosowanie enzymów proteolitycznych, lipolitycznych, amylolitycznych, cytolitycznych, pektolitycznych. Biotechnologiczne przetwarzanie produktów ubocznych przemysłu spożywczego. Laboratorium: Wykorzystanie enzymów do procesów biotransformacjii. Zastosowanie technologii fermentacyjnych w procesach produkcji żywności z surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz składników i dodatków do żywności. Kultury starterowe i preparaty enzymatyczne. Procesy enzymatyczne stosowane w biotechnologicznej obróbce składników żywności.
- podająca (wykład w formie prezentacji multimedialnej)
- praktyczna (ćwiczenia laboratoryjne)
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład – zaliczenie w formie pisemnej. Trwa 45 minut i obejmuje 10 pytań zamkniętych. Do zaliczenia na ocenę pozytywną wymagane są prawidłowe odpowiedzi na 6 pytań. Laboratorium – warunkiem zaliczenia jest poprawne wykonanie wszystkich ćwiczeń laboratoryjnych, poprawne napisanie sprawozdań z wykonanych doświadczeń oraz napisanie kolokwium zaliczeniowego. Oceniane są: kolokwium sprawdzające wiedzę (5 pytań otwartych, 60 min., ocena pozytywna - min. 60% punktów) i sprawozdania z wykonywanych doświadczeń.
[1] Bednarski W., Reps A.,: „Biotechnologia żywności” WNT W-wa, 2001
[2] Bednarski W.: ”Ogólna technologia żywności” ATR Olsztyn,1996
[3] Chmiel A.: „Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne”. PWN W-wa, 1998
[4] Pijanowski., Dłużewski M.: „Ogólna technologia żywności” WNT W-wa, 1996
[1] Russel; S.: „Biotechnologia” PWN W-wa, 1990
[2] Fabiś B., Grzywacz R.: „Procesy i reaktory biochemiczne” Wydawnictwo Politechniki Warszawskiej W-wa 1993
Modified by dr Andrzej Jurkowski (last modification: 30-09-2016 12:20)