SylabUZ
Course name | Fundamentals of Polish and World History |
Course ID | 08.3-WH-DiksP-ZHI-Ć-S14_pNadGen2UUH1 |
Faculty | Faculty of Humanities |
Field of study | Journalism and social communication |
Education profile | academic |
Level of studies | First-cycle studies leading to Bachelor's degree |
Beginning semester | winter term 2017/2018 |
Semester | 3 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Class | 30 | 2 | - | - | Credit with grade |
Wiedza: zapoznanie studenta z przełomowymi wydarzeniami w historii Polski i świata od końca XIX w. oraz ich znaczeniem dla rozwoju obecnej sytuacji społecznej i politycznej.
Umiejętności: kształtowanie umiejętności formułowania ocen historycznych, poszukiwania i analizy źródeł z zakresu historii XIX i XX wieku, rozwinięcie umiejętności prowadzenia dyskusji, precyzyjnego formułowania problemów i argumentowania.
Kompetencje: uwrażliwienie studenta na kwestię znaczenia historii dla tożsamości narodowej, a także na manipulacje faktami historycznymi.
brak
Dyskusja, praca z tekstem źródłowym, projekt - prowadzący podaje temat projektu, czas na wykonanie zadania i sposób prezentacji wyników poszukiwań; metody aktywnego opisu, konsultacje indywidualne
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Warunkiem uzyskania zaliczenia jest zdobycie minimum 12 punktów. Udział w dyskusji i merytoryczne przygotowanie do zajęć są oceniane w skali 0-3 pkt za każde zajęcia. Realizacja projektu jest oceniana w skali 0-10 punktów.
Punkty przeliczane są na ocenę przy zaliczeniu, według skali: 0-11 pkt – brak zaliczenia, 12-15 – dostateczny, 16-19 – dobry, 20 i więcej – bardzo dobry.
W przypadku braku aktywności brakujące punkty muszą zostać zdobyte na konsultacjach indywidualnych.
brak
Modified by dr hab. Tomasz Ratajczak, prof. UZ (last modification: 19-04-2017 13:25)