SylabUZ

Generate PDF for this page

English I - course description

General information
Course name English I
Course ID 09.0-WP-SOCP-JOBC1-A
Faculty Faculty of Social Sciences
Field of study Sociology
Education profile academic
Level of studies First-cycle studies leading to Bachelor's degree
Beginning semester winter term 2017/2018
Course information
Semester 2
ECTS credits to win 2
Course type optional
Teaching language english
Author of syllabus
  • mgr Beata Burchardt
  • mgr Marzena Lachowicz
  • mgr Małgorzata Gąsiorowska-Sawka
Classes forms
The class form Hours per semester (full-time) Hours per week (full-time) Hours per semester (part-time) Hours per week (part-time) Form of assignment
Tutorial 30 2 - - Credit with grade

Aim of the course

Celem kursu jest podniesienie kompetencji językowej i komunikacyjnej w zakresie odpowiadającym poziomowi B2 wg Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego w stopniu umożliwiającym:

- wykorzystanie języka obcego dla potrzeb studiowania, a w szczególności umiejętne korzystanie z różnorodnych obcojęzycznych materiałów źródłowych, mediów, literatury popularnonaukowej i specjalistycznej,

- kontynuację nauki w ramach wybranej specjalizacji na uczelniach zagranicznych,

- wykonywanie pracy zawodowej lub naukowej z wykorzystaniem języka obcego.

Prerequisites

Znajomość języka obcego na poziomie B1+

Scope

1. Studia i studiowanie: struktura i funkcjonowanie uczelni wyższych w Polsce i krajach anglojęzycznych.

2. Rodzina.

3. Życie społeczne.

4. Niepełnosprawność.

Teaching methods

Metoda komunikacyjna, dyskusja, praca z tekstem naukowym w j. obcym, praca w grupach, burza mózgów.

Learning outcomes and methods of theirs verification

Outcome description Outcome symbols Methods of verification The class form

Assignment conditions

Zaliczenie ćwiczeń

Forma zaliczenia ćwiczeń

Uwagi

Zaliczenie na ocenę

tak

Kolokwium pisemne

w semestrach.

Kolokwium w formie pytań otwartych, otwartych i zamkniętych (test). Minimalny próg wymagań uzyskanie 50% punktów z pracy pisemnej

50 – 60 % - dostateczny; 61 – 70 % - dostateczny plus; 71 – 80 % - dobry;

81 – 90 % - dobry plus; 91 – 100 % - bardzo dobry

Kartkówki

- kartkówki: progi punktowe jw.

Zakres materiału obejmującego kolokwium.

Zgodnie z przedstawionym na pierwszych zajęciach w każdym semestrze Sylabusem.

Aktywność podczas zajęć.

Merytoryczne przygotowanie, umiejętność podania przykładów, umiejętność wykorzystania omawianych tekstów

Aktywność w ramach wykonywania prac .zespołowych.

Współpraca w ramach zadań realizowanych podczas zajęć (poziom zaangażowania oraz merytoryczny wkład w pracę zespołową, udział w dyskusji, sposób i umiejętność komunikowania się w języku angielskim), a także w ramach prac przygotowywanych poza zajęciami. 

Zasady uzyskania oceny
z ćwiczeń.

Ocena z ćwiczeń stanowić będzie średnią ważoną z oceny z kolokwium (80%) i aktywności na zajęciach (20%)*.

Ocena końcowa z przedmiotu  = ocenie końcowej z ćwiczeń.

Recommended reading

  1. Oxenden C., Latham-Koenig C., New English File Intermediate, Oxford University Press, 2009.
  2. Oxenden C., Latham-Koenig C., New English File Upper intermediate, Oxford University Press, 2009.
  3. Oxenden C., Latham-Koenig C., English File 3rd edition intermediate plus, Oxford University, 2016.
  4. Matasek M., Powtórka przed egzaminem, Opracowania tematyczne, Handy Books Studio, 2014.
  5. Matejko I., John-Jankowska B., A Selection of Sociological Problems in English, Śląskie Wydawnictwo Naukowe, Tychy 2006.

Further reading

  1. Jones L., New Progress to First Certificate, Cambridge University Press, 2003.
  2. Cieślak M., English Special, repetytorium leksykalno-tematyczne, Wydawnictwo „Wagros” Poznań 2007.
  3. Cieślak M., English, repetytorium leksykalno-gramatyczne, Wydawnictwo „Wagros”, Poznań 2009.
  4. Vince M., Intermediate Language Practice, Macmillan, 2003
  5. Murphy R., English Grammar in Use, Cambridge University Press, 1997
  6. Longman Dictionary of Contemporary English, Longman, 2004

Notes


Modified by dr hab. Dorota Szaban, prof. UZ (last modification: 29-03-2018 13:46)