SylabUZ
Nazwa przedmiotu | Historia techniki |
Kod przedmiotu | 08.3-WE-AiRD-HT |
Wydział | Wydział Informatyki, Elektrotechniki i Automatyki |
Kierunek | Automatyka i robotyka / Komputerowe Systemy Automatyki |
Profil | ogólnoakademicki |
Rodzaj studiów | drugiego stopnia z tyt. magistra inżyniera |
Semestr rozpoczęcia | semestr zimowy 2017/2018 |
Semestr | 3 |
Liczba punktów ECTS do zdobycia | 2 |
Typ przedmiotu | obowiązkowy |
Język nauczania | polski |
Sylabus opracował |
|
Forma zajęć | Liczba godzin w semestrze (stacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (stacjonarne) | Liczba godzin w semestrze (niestacjonarne) | Liczba godzin w tygodniu (niestacjonarne) | Forma zaliczenia |
Wykład | 15 | 1 | 9 | 0,6 | Zaliczenie na ocenę |
Zapoznanie studentów z wybranymi przełomami w dziejach cywilizacji, wywołującymi zmiany modelu i stylu życia ludzi, a determinowanymi odkryciami i zastosowaniami technicznymi.
Brak
Wprowadzenie do historii techniki. Społeczne aspekty postępu technicznego. Terminologia (2 godziny) |
Rewolucja neolityczna – od koczownictwa do osadnictwa. Rewolucja urbanistyczna (2 godziny) |
Wojny religijne i budownictwo sakralne – technika epoki średniowiecza i nowożytności (2 godziny) |
Rewolucja agrarna – od rolnictwa feudalnego do nowoczesnego (2 godziny) |
Rewolucja przemysłowa – od manufaktur do fabryk (2 godziny) |
Druga rewolucja przemysłowa (2 godziny) |
Rewolucja naukowo-techniczna – epoka postindustrialna (2 godziny) |
Społeczeństwo informacyjne (1 godzina) |
Wykład: wykład konwersatoryjny; analiza materiałów źródłowych podczas wykładu
Opis efektu | Symbole efektów | Metody weryfikacji | Forma zajęć |
Zaliczenie z oceną polegać będzie na bieżącej kontroli przyswojenia sobie zasobów informacji przekazywanych studentowi oraz ewaluacja zdolności do samodzielnego interpretowania i analizowania informacji, jak również stopnia rozumienia specyfiki tematyki (70% wartości oceny). Obecność na wykładzie (30%).
Brak
Zmodyfikowane przez dr hab. inż. Wojciech Paszke, prof. UZ (ostatnia modyfikacja: 16-09-2017 06:11)