SylabUZ
Course name | Podstawy przedsiębiorczości |
Course ID | 04.0-WZ-EEP-PP |
Faculty | Faculty of Computer Science, Electrical Engineering and Automatics |
Field of study | Energetic effectiveness |
Education profile | practical |
Level of studies | First-cycle studies leading to Engineer's degree |
Beginning semester | winter term 2017/2018 |
Semester | 7 |
ECTS credits to win | 2 |
Course type | obligatory |
Teaching language | polish |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Lecture | 15 | 1 | - | - | Credit with grade |
C1W. Przekazanie wiedzy w zakresie zagadnień związanych z tworzeniem i prowadzeniem indywidualnej przedsiębiorczości.
C1U. Ukształtowanie u studentów podstawowych umiejętności w zakresie analizy wrażliwości i ryzyka.
C1K. Uświadomienie wagi pozatechnicznych aspektów działalności inżynierskiej.
Podstawy elektroenergetyki, podstawy energetyki cieplnej, gospodarka energetyczna i rynek energii
Wykład |
Pojęcie przedsiębiorcy i firmy. |
Formy organizacyjno – prawne prowadzenia działalności gospodarczej. |
Istota i zakres funkcjonowania przedsiębiorstwa. Potencjał przedsiębiorstwa. Organizacyjne i produkcyjne aspekty działalności przedsiębiorstwa. |
Podstawy gospodarki finansowej przedsiębiorstwa. |
Wybrane metody zarządzania przedsiębiorstwem. |
Metody oceny opłacalności rynkowej, inwestycyjnej i finansowej. |
Auditing energetyczny. Analiza wrażliwości. Analiza ryzyka. |
Spotkania z menadżerami odpowiedzialnymi za funkcjonowanie i zarządzanie firmą w sektorze energetycznym. Analiza specyfiki działania firmy. Dyskusja |
Wykład: wykład konwersacyjny (multimedialny), wykład problemowy
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Wykład
W skład oceny końcowej wchodzą: ocena z kolokwium z wagą 80%; ocena z aktywności na zajęciach z wagą 20%.
Modified by prof. dr hab. inż. Grzegorz Benysek (last modification: 30-06-2017 10:07)