SylabUZ
Course name | Przewodnik wycieczek w języku rosyjskim |
Course ID | 04.1-WH-KBRP-PWYC-Ć-S14_pNadGen2XMZ8 |
Faculty | Faculty of Humanities |
Field of study | Business communication in Russian |
Education profile | academic |
Level of studies | First-cycle studies |
Beginning semester | winter term 2017/2018 |
Semester | 6 |
ECTS credits to win | 4 |
Course type | obligatory |
Teaching language | russian |
Author of syllabus |
|
The class form | Hours per semester (full-time) | Hours per week (full-time) | Hours per semester (part-time) | Hours per week (part-time) | Form of assignment |
Class | 30 | 2 | - | - | Credit with grade |
Celem zajęć jest zaznajomienie studentów z różnymi aspektami pracy przewodnika oraz rozwijanie i doskonalenie praktycznej umiejętności tłumaczenia w zakresie przewodnictwa turystycznego w języku rosyjskim.
Znajomość języka rosyjskiego min. na poziomie B2.
Rola przewodnika w realizacji imprez turystycznych. Psychologiczne i społeczne aspekty pracy przewodnika. Prawa i obowiązki przewodnika. Przepisy dotyczące przewodnictwa.
Przygotowanie się przewodnika do wycieczki; rodzaje wycieczek; opracowanie trasy turystycznej; techniczne formy przekazywania informacji; cechy dobrego komentarza przewodnickiego.
Podstawowa terminologia (w języku polskim i rosyjskim) z zakresu historii sztuki (przede wszystkim architektury i malarstwa).
Wykład konwersatoryjny, dyskusja, tworzenie słownika tematycznego, wyjście plenerowe (zabytki Zielonej Góry), praca z tekstem (indywidualna i w grupie).
Outcome description | Outcome symbols | Methods of verification | The class form |
Zaliczenie z oceną na podstawie obecności i aktywności na zajęciach, opanowania wymaganej terminologii (kontrola bieżąca – różne formy wypowiedzi ustnych i pisemnych), zaliczenia praktycznego w formie prezentacji multimedialnej lub podczas zajęć plenerowych.
Słowniki tematyczne, zasoby internetowe, publikacje szczegółowe dotyczące konkretnych obiektów dziedzictwa kulturalnego Polski i Rosji.
Modified by dr Aleksandra Urban-Podolan (last modification: 20-04-2017 08:23)